info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2017' 'januari'

Virkat Sommarlinne i "Drops Cotton Light" av Fridas Virkblogg.

Ett urval ur Fridas Virkblogg, www.litenvirktant.se

 

Vi är så glada över att vi har startat upp ett samarbete tillsammans med denna härliga bloggtjej. Gå gärna in och kika på hennes blogg för mer inspiration och tips. www.litenvirktant.se

 

                          

Värmen är här och jag tror inte att jag är den enda som tycker att det är riktigt härligt. Lägligt nog blev jag precis färdig med ett projekt som jag jobbat med i någon månad, ett virkat sommarlinne. Jag har designat det själv, men jag har tyvärr inte skrivit ner något exakt mönster. Jag tänkte däremot skriva hur jag gått tillväga, så att du ändå kan virka ett eget sommarlinne om du vill.

 

 

Linnet består av åtta rutor med några rader virkad zickzack nedtill. Jag valde att göra så kallade "farmorsrutor" eller "fyllda mormorsrutor".

Jag har virkat linnet i Cotton Light från Drops, med virknål nummer 3,5.

Garnet var ganska jobbigt att virka i då det delade sig hela tiden, men jag tyckte ändå att det gick rätt så bra. Jag köpte det i juli förra året och då var planen att det skulle bli ett fint linne som jag spanat in länge.

Jag kom en bra bit på det linnet innan jag insåg att trots att jag följde mönstret blev passformen inte bra över huvud taget. Då tappade jag lusten och linnet hamnade i en låda och blev liggande där. När jag i början av april hittade linnet repade jag upp alltihop för att göra något annat av garnet, och så blev det det här linnet istället! Linnet är virkat helt efter mina mått men storleken är lätt att anpassa. Jag har vanligtvis storlek small eller medium på mina kläder, och mitt linne mäter 35 cm över bredden när det ligger platt på marken.

Jag ville göra det enkelt för mig, så jag bestämde mig för att bygga upp linnet av rutor. Att hålla på att virka, prova, mäta, repa upp, virka om och repa upp och virka om igen hade jag ingen lust med, och därför kändes rutor som en bra idé.

Jag tog mått på mig själv, ritade upp en skiss på linnet och satte igång. Jag måste bara passa på att säga att en del bilder i inlägget är tagna med min mobilkamera medan andra är tagna med en ordentlig kamera, så därför är kvaliteten inte riktigt densamma på alla bilder. Det är jag, ansiktet bakom alla dessa virkade saker, som syns på bilderna med sommarlinnet och de bilder som jag är med på är tagna av min syster.

 

 

 

Så här gjorde jag när jag virkade mitt sommarlinne: Jag tog ett måttband och mätte runt mig själv över bysten där den är som störst. Sedan delade jag den siffran med tre, för att ta reda på hur stora rutorna behövde vara på diagonalen. Här är det superlätt att anpassa storleken, mät bara som jag gjorde och dela det med tre, och så virkar du så många varv på dina rutor att diagonalen mäter den siffra du fått fram.

Jag virkade åtta rutor i rätt storlek efter ett diagram jag hittat någonstans på nätet. Jag har inte kvar det nu men mönster på en sådan ruta finns överallt på nätet, både som diagram och beskrivning. Sök bara på något av namnen, "farmorsruta" eller "fylld mormorsruta", eller "solid granny square" som den kallas på engelska, så hittar du den garanterat.

Eftersom mina rutor blev lite ojämna blockade jag dem. Jag mätte rutorna noga medan jag nålade upp dem på min blockningsmatta (en träningsmatta som jag köpt på Biltema) för att de skulle få rätt storlek. Sedan lade jag fuktiga handdukar över dem och lät alltihop ligga och torka.

 

   

 

När rutorna var torra sydde jag ihop dem med kaststygn genom ena maskbågen. Här kan du välja att virka ihop dina rutor men jag tycker oftast att det blir snyggare att sy ihop rutor än att virka ihop dem. ¨ När alla rutor var ihopsydda såg det ut så här:

 

Min tanke var från början att det var så här linnet skulle se ut, men när jag provade det insåg jag att det skulle bli alldeles för kort. Därför bestämde jag mig för att virka på zickzackmönster längst ner för att förlänga linnet

 

För att göra det börjar du helt enkelt någonstans i nederkanten på linnet med en så kallad stående stolpe - här hittar du min beskrivning på hur man gör det. Sedan virkar du en stolpe i varje maska varvet runt, utom i längst ut i topparna och i längst in i dalarna.Då gör du istället så här:

  • När du kommer till en topp virkar du två stolpar, tre luftmaskor och sedan två stolpar igen runt luftmaskorna i toppen. Fortsätt sedan som vanligt.
  • När du kommer till en dal hoppar du bara över de fyra maskor som är längst ner i dalen och sedan fortsätter du som vanligt i nästa maska.

Avsluta varje varv med en smygmaska och börja varje varv med tre luftmaskor (dessa räknas som den första stolpen). Jag virkade zickzackmönster i tio varv.Här kan du själv anpassa längden genom att göra fler eller färre varv med zickzack.

När jag var nöjd med längden på linnet avslutade jag med ett varv med fasta maskor. Jag gjorde en fast maska i varje maska, utom i topparna där jag gjorde fyra fasta maskor runt luftmaskbågen. I dalarna gjorde jag precis som resten av varvet, en fast maska i varje maska. Jag avslutade varvet med en smygmaska i den första maskan.

Därefter var det dags att fixa till överkanten och medan jag gjorde det virkade jag banden som knyts i nacken. Jag virkade, precis som i nederkanten, en fast maska i varje maska, och jag började varvet med en stående fastmaska som du hittar beskrivning på här. När jag kom till den första toppen gjorde jag två fasta maskor om luftmaskbågen i toppen, och därefter gjorde jag en lång luftmaskkedja. Jag gjorde 66 luftmaskor, men här kan du anpassa längden på dina knytband genom att göra fler eller färre luftmaskor i kedjan. Jag virkade sedan 65 fasta maskor tillbaka längs kedjan (den yttersta luftmaskan gjorde jag bara för att vända med).När jag gjort fasta maskor längs hela luftmaskkedjan virkade jag två fasta maskor till om luftmaskbågen i toppen på linnet, och sedan fortsatte jag att virka fasta maskor runt överkanten på linnet.

 

Här nedan har jag försökt förtydliga hur jag virkat kring knytbanden med två bilder. Nere till höger på den högra bilden ser du först de två första fasta maskorna som virkas runt luftmaskbågen i toppen, och sedan visar de blå strecken luftmaskkedjan som bildar knytbandet. Sedan kan du se de fasta maskorna som virkas längs luftmaskkedjan (de kortare röda strecken) och längst ner till vänster på bilden visas de två fasta maskor som virkas runt luftmaskbågen i toppen innan du fortsätter som vanligt med en fast maska i varje maska.

 

 

 

När jag kom till nästa topp gjorde jag precis likadant som i den första, för att skapa ett till knytband. Därefter fortsatte jag med fasta maskor och jag avslutade sedan varvet med en smygmaska i den första maskan. Så där, det var allt! Nu är linnet klart och det är bara att ta på det och gå ut och njuta av solen!