info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2017' 'september'

Enkel & snygg mössa

Den här snygga mössan är nästan ett måste på ditt huvud nu när hösten nalkas!

 

Mönstret är inte särskilt komplicerat så det passar dig som är nybörjare på det här med virkning, och du som är en van virkare kan till och med svänga ihop mössan på en kväll. Den här sköna och värmande mössan är virkad med Drops Andes och virknål nummer 6,5. För mig gick det åt knappt två nystan av garnet. Jag älskar den härliga puderrosa färgen och hur mjuk och skön den färdiga mössan känns!

Garnet Drops Andes består av 65% ull och 35% alpackaull och det var mycket skönt att arbeta med.

Tack vare garnets tjocklek växer arbetet väldigt snabbt. Man kan säga att mössan virkas nerifrån och upp. Du börjar med att virka resårmudden nedtill, och den virkas som en lång remsa. Sedan virkar du ihop den och därefter virkas resten av mössan uppåt från mudden så att det blir som en tub. Till sist snörper du ihop toppen på tuben så att den blir till en mössa. Den här mössan är virkad utifrån min egen huvudstorlek, men du kan anpassa storleken som du vill. I mönstret förklarar jag hur du kan tänka för att ändra på mössans storlek.

Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar, för att undvika frågetecken!

Förkortningar:

fm – fast maska

lm – luftmaska

sm – smygmaska

st – stolpe bakre

mb – bakre maskbågen, d.v.s. maskbågen längst bort från dig (X) – antalet maskor på varvet

Som sagt, först ska du virka resårmudden.

Den virkas som en lång remsa som du sedan virkar ihop. 1) Börja med att göra 13 lm. Virka 1 fm i den andra maskan från nålen, och virka sedan 1 fm i varje återstående luftmaska (12) 2) Virka 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i varje m i bakre maskbågen – detta gör att arbetet blir ribbat och får en lite elastisk effekt, som en resår. (12) Upprepa varv 2 tills den långa remsan når runt huvudet.

För mig blev det lagom med sammanlagt 51 varv, men här kan du lätt anpassa storleken genom att göra fler eller färre varv på mudden. Vik den långa remsan dubbel och virka ihop den med smygmaskor.

Det är viktigt att du inte virkar för hårt när du gör detta, eftersom mudden då drar ihop sig där du virkat ihop den. Klipp inte av garnet, du kommer snart att fortsätta virka med det. Vänd arbetet så att ”sömmen” där du virkat ihop mudden hamnar på insidan. Nu har du rätsidan utåt och du ska fortsätta att virka uppåt från mudden så att arbetet blir som en tub. Börja med att virka ett varv med fm runt kanten på mudden. För mig som gjort 51 varv på mudden blev det lagom med 52 fm. Har du gjort mudden längre för att få en större mössa så kommer det bli fler fm runt mudden. Har du gjort mudden kortare för att få en mindre mössa så kommer det bli färre fm runt den. Slut varvet med 1 sm i den första fm. 1) Virka 3 lm – dessa räknas som den första stolpen på varvet. Virka sedan 1 st i varje m varvet runt. Avsluta med 1 sm i den tredje av de luftmaskor som bildar den första stolpen. (52) 2) Börja med 1 lm, och virka sedan 1 fm i varje m. Avsluta med 1 sm. (52) Upprepa nu varv 1 och 2, 9 gånger till – så att det sammanlagt blir 10 gånger.

Vill du ha en längre mössa kan du upprepa varv 1 och 2 fler gånger, så att din tub blir längre. Vill du göra den kortare kan du upprepa de två varven färre gånger. Klipp av garnet och fäst alla trådar. Nu har du virkat en lång tub, och det är dags att dra ihop den i toppen så att den blir till en mössa. Vänd tuben ut och in, så att avigsidan hamnar utåt. Klipp en bit garn, ungefär 60-70 cm, och trä garnet ut och in genom alla maskor i tubens övre kant. Dra sedan åt så att tuben snörps ihop i toppen. Om du inte får igen hålet helt bara genom att dra ihop med garnet kan du sy några stygn genom toppen för att dra ihop hålet ordentligt. Fäst sedan trådarna noga. Vänd mössan rätt och vik upp kanten nedtill. Nu är mössan klar!

 

 

Mönster, text och bilder från: Fridas virkblogg "litenvirktant.se"

Höstsockan: Materialinlägg

Varmt välkommen till en ny Knit-a-long från Järbo Garn!

Järbo Garn presenterar stolt… HÖSTSOCKAN!

Det ska bli så roligt att få sticka sockor tillsammans med dig under den kommande månaden. Så här på höstkanten känns kombinationen av sockstickning, filtmys och tedrickande helt rätt!!

I dag kommer vi att dela med oss av den information du behöver för att du ska kunna skaffa garn och stickor i god tid, så att du är redo att delta i tillsammansstickningen när vi drar igång.

Teknikmoment som ingår: Tå-upp

Rätstickad tå

Rätstickad kortvarvshäl

Flerfärgsstickning

Patentstickning

Datum för inlägg: Del 1: Fredag den 22 september

Del 2: Fredag den 29 september

Del 3: Fredag den 6 oktober

Materialinfo: Junior Raggi eller Drops Fabel

Garn: Garnåtgång: Färg 1: 100 gram, Färg 2: 50 gram

Garnalternativ: Manos Alegria

Strumpstickor: 2,5 mm (eller den storlek som krävs för att du ska få rätt masktäthet)

Masktäthet: 32 m x 34 v = 10 x 10 cm

Storlekar & Mått: Vi ger sockan i två vidder och fem fotlängder. Dessa kan du kombinera efter dina egna mått.

Storlekar – Fotlängd: 34-35 (36-37) 38-39 (40-41) 42-43

Storlekar – Fotvidd: S/M (L/XL)

Kroppens mått Fotens längd: Ca 22 (23) 24,5 (25,5) 27

Omkrets fot: Ca 21-24 (25-27)cm Sockans mått Fotens längd: Ca 21 (22) 23,5 (24,5) 26 cm

Omkrets fot: Ca 19 (23) cm

Viktigt att tänka på: Välj två färger med god kontrast – annars träder inte mönstret på sockan fram som det ska! Sticka gärna en provlapp innan du börjar med själva sockan – för att kontrollera att din masktäthet stämmer.

 

 

 

 

Foto: Maja Karlsson, @majasmanufaktur

 

 

Psst! Tänker du vara med och sticka Höstsockan? Gå gärna med i Järbo Garns Facebook-grupp "Vi som stickar Järbosockan" och på instagram hashtag #höstsockan , där vi delar tips och erfarenheter. På är det hashtag som gäller!