info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Frequently Asked Questions

1. Vilken typ av fibrer består våra garn av?

2. Vad är polyamid?

3. Vilken information hittar jag på våra etiketter?

4. Vad innebär garngrupper?

5. Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

6. Vad innebär det när det står att garnet är “Superwash”?

7.Vad betyder “Oeko-Tex® certifierad”?

8. Varför är Drops garner så billiga?

10. Hur exakta är färgerna på hemsidan?

1) Vilken typ av fibrer består våra garn av? Garn kan göras av ett flera olika naturliga och syntetiska fibrer. Vi säljer  garn gjorda av ull, bomull, alpaca, lin, mohair, akryl och silke. Varje fiber har sina egna egenskaper och de blandas ofta för att ta fram det bästa ur varje fiber. Grövre garn har fördelen av att vara starkare och mer hållbara och finare fibrer är mjukare och bekvämare.

Nedan följer lite information om de fibrer vi använder:

Alpaca: Alpacaull är den naturliga fibern från alpacan och den har en liknande struktur som fibrer från fårull. Dess mjukhet beror på fiberns lilla diameter, i likhet med merino-ull. Det är en mjuk, hållbar, lyxig och silkeslen naturlig fiber. Alpacagarn tovas inte så lätt och blir inte så nopprig. Det kan vara lätt eller tungt beroende på hur det är spunnet. Den liknar ull från får men den är varmare, mindre irriterande och har ingen lanolin, vilket gör att den är hypoallergenisk.

 

 

Mohair fiber kommer från angorageten och anses vara en lyxig fiber. Mohairgarn är varmt som ull, men väger mycket mindre; det är hållbart, fint att färga och svårt att tova. Mohair fibrer har också en speciell lyster som skapas av sättet det reflekterar ljus på. Trots att det är en ganska sträv fiber så spinns den till ett väldigt fluffig och mjukt garn som resulterar i luftiga och glansiga plagg.

Ull: Ullfibrerna från får är relativt grova fibrer. Två utmärkande drag för denna fiber är dess värmande egenskaper och dess tovnings-egenskaper, vilka beror på fiberns yta. Utseendet på ullen kan variera beroende på fårens ras. Ull från merinofår anses vara den finaste sortens ull, fibern är fint krusad och mycket mjuk.

Fåren  har inte utsatts för muelesering. Ren, ny ull är ull som kommer direkt från djuren och som inte har återanvänts från existerande plagg. Ull som kan tvättas i maskin är kemiskt behandlad för att minimera det yttre luddiga skiktet på fibrerna, och kan då på grund av det tvättas i maskin (se Superwash).

Silke: Silkesfibern är en fin sammanhängande fiber som tillverkas av de kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i. Silkeslarven odlas medan vildsilke eller tussahsilke fås genom ej uppodlade silkeskokonger. Silkesfiber är en av de starkaste naturliga fibrerna och skapar ett fantastiskt garn. Det blandar sig väldigt fint med andra fibrer, speciellt ull. Silkesfibern behåller värme, absorberar fukt och och väldigt stark och stabil när den stickas med och den varken krymper eller utvidgar sig. Silken blir väldigt fint när den färgas med naturliga färger. Vegetabiliska fibrer: Det finns flera sorters vegetabiliska fibrer i cellväggarna på plantor och grönsaker. Av alla sorter så finns det två som främst används vid stickning och textiltillverkning.

Det är bomull och lin:  Bomull är den fiber som omger fröna på en bomullsplanta, och består av nästan ren cellulosa. Bomull är vanligtvis vit men det finns även gröna och bruna sorter. Bomullsfibern spinns ofta till garn eller tråd och används för att skapa en mjuk textil som andas och som är bra att använda till sommarkläder och tillbehör. Garnet är svagare än silke men starkare än ull.

Merceriserad bomull är bomull som har gått igenom en merceriserings behandling. Behandlingen gör att garnet blir mer glänsande än vanlig bomull. Det blir också starkare, lättare färga samt gör det mer motståndskraftigt mot mögel och minskar luddet. Det kan även göra att bomullen inte krymper eller förlorar sin form lika mycket som ”vanlig” bomull.

Lin är en fiber från stjälken av lin-växten. Linfibern är relativt mjuk, rak och glansig och blir finare med åren. Lin är behagligare än bomull att ha på sig när det är varmt på grund av dess förmåga att absorbera fukt och det torkar även fortare än bomull.

Andra material som används i våra garner innehåller konstgjorda fibrer som akryl, polyamid (nylon) och polyester.

 

2) Vad är polyamid? Polyamid fibern, vanligen känd som nylon, är en väldigt stark, hållbar, lätt, lättskött (kan tvättas och torkas i maskin) och elastisk, vilket gör att den är perfekt att blanda med andra fibrer för att producera slitstarkt garn som t.ex. sockgarn.

 

3) Vilken information hittar jag på ett garns etiketter? Alla våra garns etiketter innehåller information om fiber innehåll (ull, bomull osv), vikt i gram och ounces, längd i meter och yards, tvätt instruktioner och symboler (förklaringar här), färgnummer, färgbad och information om garngrupp. Får du problem med ett garn är det viktigt att du sparar banderollerna om du behöver gör en reklamation av garnet.

 

4) Vad är garngrupper? Alla våra garn är uppdelade i 7 olika grupper efter tjocklek (a to F). Garn som tillhör samma garngrupp har liknande stickfasthet och kan därför användas till samma mönster; längden kan dock variera så när man byter ut ett garn i original-mönstret till ett annat i samma garngrupp måste man alltid beräkna hur många meter man behöver för att kunna beräkna garnåtgången på det andra garnet.

 

5) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret? Ja, så länge garnet har samma stickfasthet. Se alltid till att du får samma antal maskor på bredden och höjden som uppges i mönstret. Kom ihåg att olika garn med olika struktur ger plagget olika utseende. Längden på garnet kan också skilja så när du byter ut ett garn måste du alltid beräkna hur många meter garn du behöver för att kunna beräkna riktig garnåtgång. Räkna om garnmängden från en kvalitet till en annan - När du väljer ett annat garn, kommer det att behövas någorlunda lika många meter. Men eftersom det finns olika antal meter i olika garn så räknar man därför ut antal nystan: I beskrivningen står det t.ex 300 g av garnkvaliteten X. GARN X: 50g = 170 m: 300g = 6 nystan x 170 m = 1020 m av garn X. Om du använder GARN Y: där 50g = 150 m tar du antal m från X = 1020 m och delar med 150 m (från Y) = 6,8 nystan. Du behöver då 7 nystan = 350g i Y till att ersätta 300g i X Du kan också testa att arbeta med garner från olika Garngrupper. Hitta en beskrivning och ersätt garnerna så här innanför de olika Garngrupperna: 2 trådar A = 1 tråd C 3 trådar A = 1 tråd D 4 trådar A = 1 tråd E 8 trådar A = 1 tråd F 2 trådar B = 1 tråd D 2 trådar C = 1 tråd E 4 trådar C = 1 tråd F 2 trådar D = 1 tråd F 2 trådar E = 1 tråd F

 

6) Vad innebär det när det står att garnet är “Superwash”? En superwash ull är en speciell product som har behandlats eller bearbetats på ett sätt som gör att det kan tvättas i maskin. Många är rädda för att arbeta med ull eftersom det krymper så lätt (vissa krymper det dock med flit) och superwash ull gör att de kan arbeta med ull utan att oroa sig för det. (Läs mer här).

 

7) Vad betyder “Oeko-Tex® certifierad”? Oeko-Tex® Standard 100 introducerades i början av 1990-talet som ett svar på allmänhetens behov av textilier som inte var skadliga för hälsan. Oeko-Tex® Standard 100 är ett globalt enhetligt test-och certifierings-system för textilt råvaror, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Testet för skadliga ämnen omfattar ämnen som är förbjudna eller reglerade av lagar, kemikalier som är skadliga för hälsan och parametrar som inkluderas som en försiktighetsåtgärd för att skydda hälsan. För mer info,se www.oeko-tex.com.

8) Varför är Drops garn så billiga? Som norra Europas största varumärke för handstickningsgarn och design har de unika möjligheter att arbeta med det bästa råmaterialet och göra besparingar som gynnar dig. Det är därför du kan köpa DROPS garn 20-30 % billigare än liknande produkter på marknaden!

 

9) Hur exakta är färgerna på hemsidan? När vi skapar bilder till färgkartorna gör vi sitt bästa för att uppnå så bra återgivning av färgerna som möjligt. Dessvärre så kan vi inte garantera hur bilderna kommer att se ut på din dataskärm. Varje skärm visar färger olikt, en del färger kan se mörkare ut än vad de är, och vissa färger kan bli mer mättade på en del skärmar. Om du upplever att många av garnfärgerna ser annorlunda ut på skärmen än vad de gör i verkligheten så kan du justera inställningarna på din skärm.

 

Översättning av förkortningar som används i stick- och virkbeskrivningar:

m=maska

rm= räta maskor

avm=aviga maskor

lm=luftmaska

fm=fast maska

st=stolpe

hst=halvstolpe

dst=dubbelstolpe

mb=maskbåge

ymb=yttre maskbåge

imb=inre maskbåge

sm=smygmaska

v=varv

2i1=öka

2>1=minska

 

Garngrupper:

A=22-28m x 10cm på stickor 3mm

B=21m x 10cm på stickor 4mm

C=17m x 10cm på stickor 5mm

D=14m x 10cm på stickor 7mm

E=10m x 10cm på stickor 9mm

F=8m x 10cm på stickor 12mm