info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2017' 'augusti'

Project Newland

Project Newland är ett skol- och hälsoprojekt som Svarta Fåret driver på plats i byn Newland i Tanzania.

 

 

 

Genom försäljning av garnet Moshi ger vi barn möjlighet att kunna gå i skolan samt få en hälsosammare framtid med sjukvård. Nu kan alla vi som älskar att sticka, samtidigt göra en enorm skillnad och säkerställa en bättre framtid för några av dem som har det svårast. Du bidrar automatiskt till projektet genom att köpa garnet Moshi, då 3 kronor på varje nystan går oavkortat till projektet.

 

När man vill göra skillnad behövs det mer än bara pengar – Man måste ta ansvar!

 

 

Det är just det som gör Project Newland unikt, att det inte finns några mellanhänder utan vi själva är på plats och ser till att pengarna hamnar där de ska. Projektet är nu inne på sitt första år och 2017 är redan finansierat av Svarta Fåret.

 

1 januari 2017 började 20 barn i byn Newland i skolan. 10 av barnen började i förskolan och de resterande 10 barnen började i 1:a klass i den kommunala skolan. De här barnen har fått skolgången betald och försetts med skoluniformer, skolväskor, pennskrin mm. Barnen har även försetts med sjukvårdsförsäkring och genomgått läkarundersökning. Målet är att säkerställa skolgång till ca 100 barn upp till klass 9.

 

Svarta Fåret har byggt upp Project Newland med hjälp av en volontär som är mycket engagerad i ett barnhem i Newland. Hon har goda kontakter i byn och känner många familjer och tillsammans med henne har Svarta Fåret varit på plats i Tanzania. Svarta Fåret kommer regelbundet själva att besöka Newland och har därutöver kontaktpersoner på plats. Genom dem får vi kontinuerlig information om vad som händer och detta kan du läsa på Bloggen.

 

  

7 anledningar att sticka och virka

Varför är stickning och virkning bra för hälsan?

 

Här nedan kan du läsa mer. Det har visat sig att stickning och virkning har flera fördelar för din hälsa förutom att det är roligt. Det förbättrar motoriken, håller din hjärna i trim och motverkar deprissioner.

 

1. Lägre puls och blodtryck: Man brukar säga att stickning är lika bra som att meditera? Enligt Dr. Herbert Branson, professor vid Harvard Medical School, kan repetitiva sysslor som stickning och virkning försätta kroppen i ett avslappnat tillstånd liknande det som uppstår vid yoga och meditation. När du väl kommit över den första inlärningskurvan kan handarbetet faktiskt sänka både pulsen och blodtrycket, samtidigt som det minskar nivån av skadliga stresshormoner som kortisol i blodet

2. Dämpar ångest: Stickning och virkning kräver fokus och har i sin tur en avslappnande effekt på kroppen. Alla vi som stickat eller virkat något och gett till nära, kära eller behövande kan nog enas om att en viss känsla av meningsfullhet uppstår. På samma sätt är det svårt att slå känslan när du uppfyller ett mål du satt upp för dig själv, att sticka färdigt den där tröjan som du la upp till för ett år sedan. Att handarbete kan bidra med mening är det inget snack om, frågan är bara om du låter det vara en del av ditt liv!

 

3. Förbättrar ditt minne: Stickning och virkning handlar om att repetera och memorera – hur många varv, rätt eller avigt, vilken färg, ökning eller minskning. Detta gör att hjärnan måste förlita sig på minnet, vilket i sin tur stärker minnesförmågan. Desto mer, desto bättre!

 

4. Smärtlindring: Eftersom stickning och virkning distraherar försvinner en del av fokus på smärtan, vilket kan lindra för stunden.

5. Du äter mindre snack: Vill du sluta röka, småäta eller titta på mobilen hela tiden? Då kan faktiskt stickning eller virkning vara ett bra botemedel! När du har fullt upp med att hålla reda på alla maskor får nämligen hjärnan svårt att fokusera på något annat. Med andra ord minskar helt enkelt risken för dåliga vanor när du plockar fram stickningen på kvällen. Och, som en bonus tränar du upp din koncentrationsförmåga!

 

6. Ger dig en känsla av att du gör något meningsfullt: Det finns ingen bättre känsla än att avsluta ett projekt. Du skapa något helt nytt för händerna av egen kraft. val av färger, mönster och form. Denna känslan av prestation är oslagbar och extremt tillfredställande. Njut av dina verk och var stolt!

7. Minskar stress: Som vi tidigare har nämnt är det nästan som att meditera när vi handarbetar. Du måste fokusera på rörelserna och koncentrera dig. De reptivia rörelserna ökar ditt välbefinnande och sänker ditt blodtryck, puls och stressnivåerna i din kropp. Känner du att du börjar få hög puls och stressa upp prova att sätt dig en stund och handarbeta, du byter fokus, skingrar dina tankar och sänker din puls