info@garnaffaren.se
Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2019' 'september'

Scrunchie Recept! Stickad Hårsnodd

Välkommen till mitt recept!

Av: Sigrid Widalen

Låt inte utseendet lura dig, det här är inte ett stickmönster. Det är vad Italienarna kallar den gula lampan på trafikljusen: ett förslag! Jag har skrivit ner hur jag gör mina scrunchies/tygsnoddar, vad du kan tänka på och vad jag har lärt mig längs vägen när jag gjort mina. Jag visar också bilder för att förhoppningsvis göra det ännu tydligare!

Du behöver:

Valfritt garn

- Vad kommer funka för din hårtyp? Väldigt smålockigt hår mår kanske bra av garn med lite silke i, medan tunt och rakt hår kanske behöver ett mer rustikt garn? Min personliga favorit är mohair-scrunchien. Fundera över vad som funkar för ditt hår, eller prova dig fram! Dessa går fort att sticka och det blir lätt lite beroendeframkallande... Perfekt för garnrester

Stickor

- Helst en halv storlek större än vad garnet behöver(dvs vad som står på garnetiketten), det blir ett lite lösare mer flexibelt resultat som är bra till scrunchies

.

Resår eller elastisk tråd

- Att trä igenom scrunchien när den är klar, bestäm dig för om du vill att scrunchien ska gå en eller två gånger runt din knut eller hästsvans, för då behöver du sticka lite längre och såklart en lite längre resår/elastisk tråd. (Om du vill: virknål och restgarn)

- Om du vill göra en tillfällig uppläggning, så kallad ”provisional cast on”. Sök gärna efter det på youtube där finns många bra videor om hur du går till väga.

Metoder som används i receptet:

- Sticka runt på strumstickor

 - Välj mellan vanlig uppläggning eller ”tillfällig uppläggning/provisional cast on”, virkning används vid den sistnämnda metoden.

- Välj mellan att avmaska vanligt och sy ihop i efterhand, att göra en avmaskning med tre stickor så kallad ”three needle bind off ” eller med maskstygn.

Klaaara, fääärdiga: sticka!

Jag kommer skriva de olika mått och antal jag använt inom [ dessa ], men du väljer vad som passar dig och ditt projekt bäst.

1. För att göra en provisorisk uppläggning: Gör en luftmaskekedja med [ 23 ] luftmaskor.

2. Gör en ögla och fiska upp den genom första maskan i luftmaskekedjan med en strumpsticka. Fiska sedan upp tråden, en gång genom varje luftmaska:

3. Fördela maskorna jämnt på tre strumpstickor. Sticka runt tills du får önskad längd på scrunchien.

Tänk på detta: - Ju kortare/längre resår/elastiskt band, desto kortare/längre stickad tub. Ju längre stickning - desto mer volangig scrunchie!

4. När du har stickat så långt som du vill ha stickningen [ 25 cm ] så väljer du vilken avmaskning och sy ihop-metod som du vill använda.

- Avmaska vanligt och sy sedan ihop, den absolut enklaste och fortaste varianten, men inte osynlig.

- Maska av med tre stickor

- går fort och ger en snygg söm. Sök efter ”Three needle bind off ” på Youtube för bra instruktionsvideor.

-Maskstygn/kitchener stitch - den mest avancerade men också ”osynlig” och [ snyggast ].

5. Om du vill så kan du sätta i resåren med en stoppnål innan du stänger stickningen med din valda avmaskingsmetod, trä igenom hela scrunchien och knyt ihop ändarna. Man kan också gå in mellan maskorna med nål och resår när det både är avmaskat och ihopsytt.

6. Avslutning! Jag rekommenderar å det varmaste den magiska formeln för en SÅ mycket snyggare finish, att ”blocka” scrunchien! Denna process gör att fibrerna i stickningen slappnar av och blir mycket jämnare och snyggare. Lägg stickningen i ett glas med ljummet vatten, låt stickningen ligga i vattnet i 15 minuter, sen kramar du ur vattnet, rullar in den i en handduk och stampar lite försiktigt på den. Lägg sedan scrunchien på en torr handduk och låt torka. Voila!

Det vore så kul att se din scrunchie!

Lägg gärna upp en bild på din scrunchie på Instagram med någon av dessa hashtags: #stickadscrunchie #scrunchierecipe or #knittedscrunchie

.

Jag önskar dig en god stickstund!

Mönster från Sigrid Widalen