info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2023' 'november'

Vad är Mohairgarn?

Vad är Mohairgarn?

Mohair är ullfiber från angorageten. Denna taget finns i Nordamerika, Sydafrika, Turkiet och västra Asien på 1000 meters höjd. Djuren klipps 2 gånger om året och levererar vid varje klippning 1,5-2,5kg Mohairull. 

Mohair kallas också för "diamantfiber" på grund av sin skinande natur. 

Den tunna och fina mohairfibern kommer från ung jätter medan den grövre kommer från de äldre gätterna. Den grövre mohairen används vanligtvis till grova mattor 

Mohair har en förmåga att reflektera ljus, vilket ger den en fantastisk lyster.

Mohairgarn är fjäderlätt och luftigt garn. Vanligtvis väldigt tunt men kan användas i flera trådar samtidigt för att få ett lite grövre plagg.

Våra Mohairgarn heter Kid/silk, Drops Kid-Silk, Tynn Silk Mohair och Fin mohair Silk.

Viking Garns Mohrino har en blandning av merinoull, polyamid och mohair och är ett något grövre Mohairgarn.

Mohairgarn passar till tunna lätta skira sjalar, tunna lätta damtröjor, koftor. Annars är det väldigt tacksamt att blanda Mohairgarn tillsammans med andra garner såsom Sunday, Drops Alpaca, Viking Baby Merino , Drops Flora och Tynn Line.

 

Våra raggsocksgarn

Våra olika raggsocksgarn

Hos Garnaffären hittar du olika sorters raggsocksgarn med olika grovlek och från olika leverantörer.

Vi säljer enbart raggsocksgarn från Nordiska leverantörer.

Specifikt för ett raggsocksgarn är att det innehåller 25% polyamid och detta är enbart för att de färdiga sockorna ska hålla under längre tid. Vanligtvis är 75% någon typ av ull för att ge sockorna värme.

Ett tunt garn till tunna sockor är väldigt praktiskt om du vill använda raggsockorna i stövlar eller skor. Exempel på dessa är Drops fabel, Nordlys, Junior Raggi, och Fröya,  Dessa garner stickas med stickor 2,5-3mm.

Bland de mellangrova garnerna har vi Mellanraggi, Perfect, Soft Raggi, Tencel Raggi, Aurora och  Merino Raggi.   En raggsocka stickad i ett mellangrovt garn blir något varmare men bygger lite mer plats i skor och kängor. Dessa garner stickas med ca 4mm stickor.

Grova raggsocksgarn är väldigt bra när man vill hålla sig riktigt varm, bra som innesocka. Inte lika lätta att ha i skor och stövlar dock. Exempel på grova raggsocksgarn är: Raggi, SOX, Raggen, SOX 150g

Dessa garner stickas med 4,5-5mm stickor.

Både Sogt Raggi och Tencel Raggi har andra blandningar än andra raggsocksgarner. Soft raggi har bambu och Tencel Raggi har Tencel. Båda är mjuka och sköna material som ger ljuvliga sockor att bära. 

Man kan sticka sockor både med strumpstickor, trippelstickor eller rundstickor(magic loop) 

Teknik för att sticka med magic loop hittar du instruktionsfilm på vår YouTube kanal

Behöver du hjälp att sticka häl så hittar du det också på vår YouTube kanal.

Vi säljer också färdig stickade sockor för den som varken hinner eller vill sticka sina sockor själv. 

Slutligen några bra tips för den som stickar raggsockor:

Vi säljer skinnsulor i all storlekar för att skydda sina sockors undre del. Dessa sys enkelt på sockan när den är färdig. 

Själv har jag upptäckt fördelen med att sticka resår längst hela ovansidan av sockan så håller de passformen bättre. Jag brukar forstätta med resårstickningen på de översta delarna av sockan och sticka slätstickning på den undre delen. Lite som Sunday socks

Vad är Merinoull?

Vad är Merinoull?

Merinoull kommer från Merino får. Ullen har genomgått en miljöneutral behandling där de små kliande håren tas bort.

Merinoullen har tunnare och slätare fibrer vilket gör att det känns mjukare och skönare att ha direkt mot huden. Den nordiska fårullen har mer grövre och taggig yta.

Detta gör att Merinoull är perfekt för känsliga personer och barn att bära mot kroppen. Eller om man ska bära plagget intill kroppen.

Däremot kan man med fördel bära nordisk fårull som ett lager två. 

Vi säljer både superwash behandlad Merinoull, ren Merinoull och Merinoull uppblandad med mohair och polyamid(för att få slitsraka sockor).

Drops Daisy,Sunday och Trend baby Merino Petite är våra två rena Merinoull garner.

Merino Raggi är vårt raggsocksgarn tillverkad av Merino 75% Merinoull och 25% Polyamid. Polyamiden är tillsatt för att sockorna ska vara slitstarka och hålla lite längre.

Drops Baby Merino, Merino Extra Fine, Big Merino, Tynn Merinoull, Merinoull, Viking Garn Baby Merino,Baby Merino(Svarta Fåret) och Iris är exempel på Merinoull garner som är superwash behandlade.

Superwash behandlingen gör att garnerna noppar sig mindre och går att tvätta i 40 grader i maskinen, vilket gör dessa garn sorter till ett bra vardags garn.

Drops Merino Extra Fine och Drops Big Merino är ganska löst spunna(rundspunna) vilket gör att garnet är något elasktiskt och det finns en risk att det töjer sig både vid användning och efter tvätt. Därför är det viktigt att man inte stickar för löst med just dessa två garn sorter. 

Om plagget mot förmodan skulle töja sig efter tvätt kan man tvätta det igen och se till att krama ihop plagget när det ligger och torkar luftigt på en plan yta.