info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2023' 'februari'

Garn som går att tova

Garn som går att tova

           

Tänk så underbart det är att kunna tova vissa plagg och tillbehör. Då de får en tätare struktur och står emot både vind, kyla och väta mycket bättre. 

Lämpliga plagg och tillbehör att tova är bland annat vantar, sittunderlag, väskor, mössa, hattar, tofflor, tröjor och figurer. Alla dessa tovar man i ren ull. 

Garnet du tovar i måste alltså vara tillverkad av ren ull alltså 100% ull, det får inte vara superwash behandlat.

Med superwash behandlat innebär att man behandlar garnets fibrer för att de ska tåla tvätt, inte tova sig och inte bli lika mycket noppror. 

Några exempel på garn som går bra att tova i är Drops Snow, Drops Alpaca, Drops Nepal, Drops Alaska, Drops Lima, Fritidsgarn, Drops Flora, Peer Gynt, Drops Polaris, Drops Puna, Drops Andes, Sunday, Smart, Alpe, Alpakka, Sisu, Jette, Alpakka Ull, Mini Alpakka, 2tr Ull från Järbo Garn, Alpakka Silke, Svensk Ull och Tynn Peer Gynt.

Ovan garner kommer från Garnstudio, Sandnes Garn och Järbo Garn.

När man ska tova ett plagg eller tillbehör stickar man det väldigt stort för att det sedan kommer att krympa vid tvätt. Ju lösare man stickar desto tätare blir tovningen. Alltså tvärtom vad man kan tro.

Hur gör man då när man ska tova?

Man lägger plagget eller tillbehöret som är stickat med ett garn som har 100% ull, (alltså ett rent ullgarn) i tvättmaskinen med ett tvättmedel utan enzymer och optiska blekmedel. Tvätta i 40 grader med vanlig centrifug och utan förtvätt. Efteråt tas till exempel toffeln på foten och formas till rätt mått medan den ännu är våt. Senare tvättas tofflorna som ett ullplagg.

Överlag när man tvättar ett ullpalgg, även om det inte ska tovas så kommer ullens reaktion med vattnet att skapa en lukt. Det är för att ullen är ett naturmaterial som kommer från får eller Alpackor. Precis som det blir lukt när dessa djur blir blöta. Detta innebär inte att det är något fel på garnet utan lukten kommer att försvinna så fort plagget torkar. Viktigt att tänka på är att torka det luftigt och plant och inte alldeles för blött då det kan bildas en sur lukt av alldeles för långsam torktid. 

Ett fuktigt plagg är perfekt att lägga i press, sträcka ut med nålar(blocka) eller stryka på med en handduk i mellan. För att plagget ska bli slätt och fint. Många gånger blir det finare efter blockning då garnet gärna drar ihop sig när man stickar med det. Har du inte provat borde du göra det för att upptäcka det fantastiska resultatet!!