info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogginlägg '2023' 'juni'

Vilket garn ska man välja? Garnaffären tipsar!

Vilket garn ska man välja? Garnaffären tipsar!

Man ska alltid tänka på att det färdiga plagget kommer få ett annat utseednde om man byter kvalité på garnet. Att olika material får olika slutresutat och beter sig på olika sätt med dess olika egenskaper.

Som till exempel värmer ullen och fårullen blir lätt kliig. Merinoull och Alpaca ull värmer också men är inte lika kliigt. Bomull och Lin kyler och är därför bra att använda när det är varmt. Bomull och Lin är helt klifritt. 

Väljer man ett blandgarn till exempel Bomull och Merinoull så blir det pluss minus noll eftersom ullen värmer och bomullen kyler. 

Viktigt att tänka på att man alltid ska räkna antal meter på garnet när man byter. Eftersom olika material väger olika mycket kan man inte räkna på vikten. 

Man brukar säga ca 1000m garn för en baströja till dam i storlek M. Till en barntröja 500 meter och likaså till en större sjal.

Det är också viktigt att man är uppmärksam på tvättrådet på garnet man väljer och att man följer ansvisningarna. Tvättar man till exempel ett bomullsgarn i 40 grader, fast det står 60 grader på bandarollen finns det risk för att garnet färgar av sig till andra färger.

När man ska byta garn, brukar vi utgå från masktäthet och de olika garngrupperna som vi har delat in garnet i. 

A-tunn, A, B, C, D, E. Inom dessa grupper kan man byta fritt om man völjer ett garn från samma garngrupp.

Men om man ska kombinera två garnsorter eller vill göra det kan man följa följande tabell:

A-tunn + A-tunn=B

 

 

E + A = E                              

B + A = C

C + A = D

C + C= E

B + C = D

A + C = D

D + A = E

B + A = D

A + A = C

Viktigt är att man alltid ska sticka en provlapp och kontrollmäta masktätheten för att vara säker på att man får rätt färdig storlek. 

Man kanske tror att man stickar "normalt" men man vet inte hur hårt eller löst den som gjort mönster designen stickar.

Det finns ockaå en liten risk att man stickar olika hårt olika dagar, vilket är viktigt att vara uppmärksam på.

Stickar man löst eller lösare än den som har gjort mönstret är det en god idé att gå ner i storlek på stickor. Tvärtom om man stickar hårt.

Man kan också välja att gå ner eller upp i storlek.

 

Det är fantastiskt att kunna kombinera två olika garnsorter och få så fina resultat eller att kunna byta ut sitt favorit mönster till ett mer passande garn. Eller efter den som ska bära plagget eller i vilket syfte.

Här kan vi bli vår egen desiger och få till sitt favoritplagg!