info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogg

Hur tvättar man sina stickade plagg på bästa sätt?

Hur tvättar man sina plagg på bästa sätt?

  • Tvätta plagget med mycket vatten och gärna separat.
  • Tvätta mörka färger separat, då de ofta innehåller överskottsfärg och släpper endel färg vid tvätt.
  • Använd endast ulltvättmedel med PH neutral eller ett färgfritt tvättmedel.
  • Låt plagget ligga plant när det torkar, inte för blött och inte i direkt solljus.
  • Forma plagget när du lägger det för att torka.
  • Lägg helst inte lagget på en handduk så som frotté handduk som absorberar fukt och det tar längre tid för plagget att torka.
  • Vrid ur plagget ordentligt efter tvätt, rulla det gärna tillsammans med en handuk för att få ut så mycket fukt som möjligt.
  • Följ alltid den rekomenderade graden för garnet för att undika att plagget tovar sig eller att färgerna färgar av sig på varandra. Är det 60 grader, var då inte rädd för att tvätta i 60 grader för att undvika att färgerna blandar sig.
  • Lägg aldrig ett plagg i en tvättpåse då det skapas för mycket friktion och plagget kommer att tova sig.
  • Om du tycker att ett garn fäller för mycket eller önskar att det ska bli mjukare, kan du lägga det i blöt i 10-15 minuter i iskallt vatten och sedan centrifugera det på 1200varv. 
  • Det är bättre med flera varv centrifugering då plagget slungas ut till ena sidan och ligger kvar där, än att det slungas fram och tillbaka.
  • Bäst är ändå att tvätta ett plagg för hand, då har du full kontroll över plagget.
  • Plagg som är stickade med t.ex. tappade maskor eller grövre plagg eller plagg stickade i Merino garn kan växa vid tvätt och användning. Var då noga med att trycka ihop det färdig tvättade plagget vid torkning.

Vi har en film på vår YouTube kanal som visar hur man tvättar sitt ullplagg på bästa sätt, kika gärna på den.

Har du ytterligare frågor så tveka inte att höra av dig till oss!

Lycka till!

Garnaffären.se

Varför är handarbete bra för hjärnan?

Varför är handarbete bra för hjärnan?

Det är bevisat att handarbete är en typ av terapi för hjärnan som motverkar stress och depression. 

Det ökar mängden hormon(dopamin) som ger en känsla av välmående och avslappning. 

Regelbundet handarbete har visat sig stärker finmotoriken, kreativiteten, självkänslan och självsäkerheten. 

Med handarbete bryter du ditt vardagliga fokus som kan vara kring olika problem som skapar rädsla, ångest och nedstämdhet. Lite handarbete varje dag "underhåller du hjärnan".

Hjärnan drar mycket nytta av teknikerna när du utför ett handarbete.

UNDERSÖKNING:

En undersökning utfördes av "Bettan Corkhill" med 3545 stickare och man fann att handarbete och mentala lekar gagnar hjärnutvecklingen och den känslomässiga hälsan. Dessa sysslor ger energi, förbättrar den sociala kommunikationen och hjälper till att bygga upp en god självkänsla. Det är på grund av att det leder till avslappning och utmanar hjärnan att arbeta mer effektivt.

De sinnena och den finmotoriken som involveras vid handarbete, då speciellt händerna ökade deras känsla av lycka och avslappning. Många höll med om att det hjälpte dem att minska stress och öka kapaciteten för kreativitet.

Även när hjärnan får jobba med att lösa problem som man stöter på utvecklar man sin problemlösningsförmåga.

Studien visade att det fanns ett förhållande mellan antalet gånger varje individ gjorde aktiviteten och deras känslomässiga tillstånd.

Det visade sig att de som stickade tre till fler gånger i veckan kände sig mer avslappnade, lyckligare och mindre ängsliga än de som gjorde det färre gånger eller inget alls.

Dessa typer av hobby kräver att man fokuserar uppmärksamheten på ett önskat resultat såväl som att man koncentrerar sina tankar på bara en uppgift. Samtidigt bygger det mer tålamod när man tar sig an ett projekt och vill och även uppnår ett mål.

Ihärdigheten byggs upp och högre självsäkerhet uppnås när man övervinner hinder.

STUDIE:

I en annan studie från tidskriften "Neurology" slog man fast att handarbete kan minska risken för kognitiv försämring.

Forskare ville veta om det var möjligt att förebygga hjärnans åldrande och resultaten var överraskande.

Individer som målar, skulpterar, fotar, stickar, virkar och ritar i medelåldern och högre ålder löpte 73% mindre risk att utveckla kognitiv försämring jämfört med de som inte gjorde det. De som utövade handarbete löpte upp till 45% mindre risk för demens än de som inte gjorde dessa aktiviteter.

SAMMANFATTNING:

- Utgör mentala utmaningar som leder till lösning av problem

- Förbättrar sociala kopplingar i hjärnan

- Gör att man känner sig hel

- Höjer utvecklingen av koordination, rumsuppfattning och finmotorik.

- Fokuserar uppmärksamheten och tankarna på en syssla.

- Stimulerar fantasin och kreativiteten.

- Skyddar minnet och minskar risken för mental försämring.

- Möjliggör inlärning av tekniker för avslappning, meditation och rytm.

- Mildrar både depression och stress.

SAMMANFATTNINGSVIS:

Vi kan sammanfatt det med att enklare handarbeten kan hjälpa oss att stimulera och skydda hjärnan. Den mentala hälsan har många faktorer som spelar in men att regelbundet utföra ett handarbete kan ge fördelar på längre sikt.

Källa från från Steg för Hälsa

Vad är Mohairgarn?

Vad är Mohairgarn?

Mohair är ullfiber från angorageten. Denna taget finns i Nordamerika, Sydafrika, Turkiet och västra Asien på 1000 meters höjd. Djuren klipps 2 gånger om året och levererar vid varje klippning 1,5-2,5kg Mohairull. 

Mohair kallas också för "diamantfiber" på grund av sin skinande natur. 

Den tunna och fina mohairfibern kommer från ung jätter medan den grövre kommer från de äldre gätterna. Den grövre mohairen används vanligtvis till grova mattor 

Mohair har en förmåga att reflektera ljus, vilket ger den en fantastisk lyster.

Mohairgarn är fjäderlätt och luftigt garn. Vanligtvis väldigt tunt men kan användas i flera trådar samtidigt för att få ett lite grövre plagg.

Våra Mohairgarn heter Kid/silk, Drops Kid-Silk, Tynn Silk Mohair och Fin mohair Silk.

Viking Garns Mohrino har en blandning av merinoull, polyamid och mohair och är ett något grövre Mohairgarn.

Mohairgarn passar till tunna lätta skira sjalar, tunna lätta damtröjor, koftor. Annars är det väldigt tacksamt att blanda Mohairgarn tillsammans med andra garner såsom Sunday, Drops Alpaca, Viking Baby Merino , Drops Flora och Tynn Line.

 

Våra raggsocksgarn

Våra olika raggsocksgarn

Hos Garnaffären hittar du olika sorters raggsocksgarn med olika grovlek och från olika leverantörer.

Vi säljer enbart raggsocksgarn från Nordiska leverantörer.

Specifikt för ett raggsocksgarn är att det innehåller 25% polyamid och detta är enbart för att de färdiga sockorna ska hålla under längre tid. Vanligtvis är 75% någon typ av ull för att ge sockorna värme.

Ett tunt garn till tunna sockor är väldigt praktiskt om du vill använda raggsockorna i stövlar eller skor. Exempel på dessa är Drops fabel, Nordlys, Junior Raggi, och Fröya,  Dessa garner stickas med stickor 2,5-3mm.

Bland de mellangrova garnerna har vi Mellanraggi, Perfect, Soft Raggi, Tencel Raggi, Aurora och  Merino Raggi.   En raggsocka stickad i ett mellangrovt garn blir något varmare men bygger lite mer plats i skor och kängor. Dessa garner stickas med ca 4mm stickor.

Grova raggsocksgarn är väldigt bra när man vill hålla sig riktigt varm, bra som innesocka. Inte lika lätta att ha i skor och stövlar dock. Exempel på grova raggsocksgarn är: Raggi, SOX, Raggen, SOX 150g

Dessa garner stickas med 4,5-5mm stickor.

Både Sogt Raggi och Tencel Raggi har andra blandningar än andra raggsocksgarner. Soft raggi har bambu och Tencel Raggi har Tencel. Båda är mjuka och sköna material som ger ljuvliga sockor att bära. 

Man kan sticka sockor både med strumpstickor, trippelstickor eller rundstickor(magic loop) 

Teknik för att sticka med magic loop hittar du instruktionsfilm på vår YouTube kanal

Behöver du hjälp att sticka häl så hittar du det också på vår YouTube kanal.

Vi säljer också färdig stickade sockor för den som varken hinner eller vill sticka sina sockor själv. 

Slutligen några bra tips för den som stickar raggsockor:

Vi säljer skinnsulor i all storlekar för att skydda sina sockors undre del. Dessa sys enkelt på sockan när den är färdig. 

Själv har jag upptäckt fördelen med att sticka resår längst hela ovansidan av sockan så håller de passformen bättre. Jag brukar forstätta med resårstickningen på de översta delarna av sockan och sticka slätstickning på den undre delen. Lite som Sunday socks

Vad är Merinoull?

Vad är Merinoull?

Merinoull kommer från Merino får. Ullen har genomgått en miljöneutral behandling där de små kliande håren tas bort.

Merinoullen har tunnare och slätare fibrer vilket gör att det känns mjukare och skönare att ha direkt mot huden. Den nordiska fårullen har mer grövre och taggig yta.

Detta gör att Merinoull är perfekt för känsliga personer och barn att bära mot kroppen. Eller om man ska bära plagget intill kroppen.

Däremot kan man med fördel bära nordisk fårull som ett lager två. 

Vi säljer både superwash behandlad Merinoull, ren Merinoull och Merinoull uppblandad med mohair och polyamid(för att få slitsraka sockor).

Drops Daisy,Sunday och Trend baby Merino Petite är våra två rena Merinoull garner.

Merino Raggi är vårt raggsocksgarn tillverkad av Merino 75% Merinoull och 25% Polyamid. Polyamiden är tillsatt för att sockorna ska vara slitstarka och hålla lite längre.

Drops Baby Merino, Merino Extra Fine, Big Merino, Tynn Merinoull, Merinoull, Viking Garn Baby Merino,Baby Merino(Svarta Fåret) och Iris är exempel på Merinoull garner som är superwash behandlade.

Superwash behandlingen gör att garnerna noppar sig mindre och går att tvätta i 40 grader i maskinen, vilket gör dessa garn sorter till ett bra vardags garn.

Drops Merino Extra Fine och Drops Big Merino är ganska löst spunna(rundspunna) vilket gör att garnet är något elasktiskt och det finns en risk att det töjer sig både vid användning och efter tvätt. Därför är det viktigt att man inte stickar för löst med just dessa två garn sorter. 

Om plagget mot förmodan skulle töja sig efter tvätt kan man tvätta det igen och se till att krama ihop plagget när det ligger och torkar luftigt på en plan yta.

 

Historien bakom Marius genser

Historien bakom mönstert till Marius Genser:

1954 släpptes en romantisk- komedi film "Troll i ord". Den spelades in på fjället och skådespelarna skulle bära passande tröjor för fjällvädret.

Unn Solid Dale som arbetade som stick designer, fick uppdraget 1953. 

Både filmen och tröjorna(som bars av flera skådespelare i filmen) gjorde stor succé. Alla ville ha samma tröja!

Tröjan fick namnet "Marius genser" vilket är uppkallat efter alpinisten Marius Eriksen som även var en av skådespelarna i filmen.

Marius spelade sig själv som skidlärare åt en ung dansk kvinna. 

Han fick 300 NOK för att vara modell för tröjan.

Strax innan filmen släpptes gick en stickvåg över hela Norge, alla ville sticka och nu ville alla sticka "Marius genser". 

Idag förvaltar dottern mönstret som är sålt till Sandnes Garn(som har ensamrätt på mönstret). Unn Solid sålde mönstret för 100 NOK till sandnes Garn.

 

Unn var en pionjär och en väldigt framgångsrik affärskvinna. Just under hennes verksamma tid skulle kvinnorna inte arbeta utan vara hemma och ta hand om hushållet. Hon var en dåtidens femininst.

Hon var den första affärskvinna att bli medlem i industriförbundet.

Unn Solid Dale fick medalj av kungen för att hon har gjort Norge känt utanför gränserna med sitt mönster 2002, samma år som hon dog.

Unn satt ständigt med stickning i sitt knä och det var hon som utvecklade stick tekniken med rundstickor. Vilket ingen hade sett tidigare.

Hon ville sälja handstickat utomlands och behövde då garner av finaste kvalitén och stickorskor som kunde hålla masktätheten när de stickade.

Därför ingick hon ett avtal med Sandnes Garn att hon skulle designa mönster för dem i utbyte att hon fick köpa garn för fabrikspris.

Unn Solid Dale kämpade för orden handstickning och handgjort som ett skyddande begrepp och fick endast användas för handstickade plagg, stickade i Norge.

1960 kom maskinstickningen  och dottern ingick ett avtal med Rauma för rättigheterna till mönstret till "Marius genser".

Marius gensern ses vanligtvis i blått, rött och vitt, vilket symboliserar Norska flaggan. Men ursprunget var svart, vitt och grått samma färg som på fåren.

Unn Solid Dale tog inspiration från Setedals koftan.

Det har tvistats endel om vem som var först med mönstert då Britten Eriksen(modern till Marius Eriksen) som tog fram en liknande design 1928.

 

 

 

Vilket garn ska man välja? Garnaffären tipsar!

Vilket garn ska man välja? Garnaffären tipsar!

Man ska alltid tänka på att det färdiga plagget kommer få ett annat utseednde om man byter kvalité på garnet. Att olika material får olika slutresutat och beter sig på olika sätt med dess olika egenskaper.

Som till exempel värmer ullen och fårullen blir lätt kliig. Merinoull och Alpaca ull värmer också men är inte lika kliigt. Bomull och Lin kyler och är därför bra att använda när det är varmt. Bomull och Lin är helt klifritt. 

Väljer man ett blandgarn till exempel Bomull och Merinoull så blir det pluss minus noll eftersom ullen värmer och bomullen kyler. 

Viktigt att tänka på att man alltid ska räkna antal meter på garnet när man byter. Eftersom olika material väger olika mycket kan man inte räkna på vikten. 

Man brukar säga ca 1000m garn för en baströja till dam i storlek M. Till en barntröja 500 meter och likaså till en större sjal.

Det är också viktigt att man är uppmärksam på tvättrådet på garnet man väljer och att man följer ansvisningarna. Tvättar man till exempel ett bomullsgarn i 40 grader, fast det står 60 grader på bandarollen finns det risk för att garnet färgar av sig till andra färger.

När man ska byta garn, brukar vi utgå från masktäthet och de olika garngrupperna som vi har delat in garnet i. 

A-tunn, A, B, C, D, E. Inom dessa grupper kan man byta fritt om man völjer ett garn från samma garngrupp.

Men om man ska kombinera två garnsorter eller vill göra det kan man följa följande tabell:

A-tunn + A-tunn=B

 

 

E + A = E                              

B + A = C

C + A = D

C + C= E

B + C = D

A + C = D

D + A = E

B + A = D

A + A = C

Viktigt är att man alltid ska sticka en provlapp och kontrollmäta masktätheten för att vara säker på att man får rätt färdig storlek. 

Man kanske tror att man stickar "normalt" men man vet inte hur hårt eller löst den som gjort mönster designen stickar.

Det finns ockaå en liten risk att man stickar olika hårt olika dagar, vilket är viktigt att vara uppmärksam på.

Stickar man löst eller lösare än den som har gjort mönstret är det en god idé att gå ner i storlek på stickor. Tvärtom om man stickar hårt.

Man kan också välja att gå ner eller upp i storlek.

 

Det är fantastiskt att kunna kombinera två olika garnsorter och få så fina resultat eller att kunna byta ut sitt favorit mönster till ett mer passande garn. Eller efter den som ska bära plagget eller i vilket syfte.

Här kan vi bli vår egen desiger och få till sitt favoritplagg! 

Blå- och vit randig tröja med en tråd Tynn Silk Mohair och en tråd KOS

 

Blå- och vitrandig tröja    

         

Bättre bild är på gång!

Masktäthet: 14m x 10cm på stickor 6mm               

alternativ garn: 1 tråd av Melody. Du kan också byta ut KOS till Drops Air och Tynn Silk Mohair till Drops Kid-Silk eller Alpakka Följetråd.

Storlek: S-M-L-XL-XXL-XXXL

Garnåtgång: 200-250-250-250-300-350g färg naturvit 1012 i KOS

100-100-150-150-150-200g färg Blå 6042 i KOS

75-100-100-100-150-175g färg naturvit 1012 Tynn Silk Mohair

50-50-75-75-75-100g färg blå 6042 Tynn silk Mohair

Stickor: Rundsticka 6mm x 40cm och 80cm

Rundsticka 5mm x 40cm och 80cm

Strumpstickor 6mm och 5mm, alternativt sticka med MAGIC LOOP

 

Tröjan stickas bakstycka och sedan framstycke fram och tillbaka på rundsticka. Nedifrån och upp, var för sig. Ärmarna stickas runt på rundsticka eller strumpstickor. Alla delar sys ihop och sedan stickas halskanten.

BAKSTYCKE:

lägg upp 46-48-49-51-52-54 maskor på rundstickor 5mm med en tråd av varje i färg natur. Sticka ett varv avigt från avigsidan. Sedan stickas det resår( 1 rätm. och 1avm) med kantmaska i varje ände. 

När du har stickat 4cm resår byter du till stickor 6mm. På första varvet minskar du jämt fördelat 7-7-7-7-7-9 maskor samtidigt som du ska du sticka slätstickning i färg natur 9cm. Anatla maskor 72-78-84-90-98-108,

Efter 9cm + 4cm byter du till färg blå, stickar i 9cm. Sedan till färg naturvit 9cm och färg blå 9cm och avsluta med naturvit.

När arbetet mäter 33-34-35-36-37-38cm ska du avmaska för ärmål i varje sida. Maska av 4-6-7-8-10-13 maskor i början på varvet nästa 2 varv.

När arbetet mäter 50-52-54-56-58-60cm maskas de mittersta maskorna av 22-24-24-26-28-28maskorna och var axel stickas för sig. Sedan maskas det av 1 maska på nästa varv från halsen 20-20-22-23-24-26 maskor på axeln. Maska av när arbetet mäter 52-54-56-58-60-62cm. Sticka den andra axeln på samma sätt.

FRAMSTYCKE:

Lägg upp lika många maskor som bakstycke och sticka på samma sätt som bakstycke fram till halsen. När arbetet mäter 46-48-49-51-52-54 cm sätts de mittersta maskorna på en tråd 16-18-18-20-22-22. Varje axel stickas färdig var för sig. Sedan maskas det av på varje varv från halsen 2maskor 1 gång 1 maska 2 gånger=20-20-22-23-24-26maskor på axeln. Maska av när arbetet mäter 52-54-56-58-60-62

ÄRM:

Lägg upp 52-54-56-58-60-62 maskor på stickor 5mm i färgen natur. Sticka ett varv rätamaskor. Sedan stickar du resår/1rätm och 1 avigm) i 4 cm. Byt till stickor 6mm. Sticka rätstickning med naturvit i 9cm. Alltså 4cm + 9cm i natur. På första varvet minskar du 6 maskor jämt fördelat. Sticka sedan randmönster 9cm med varje färg. Avsluta med naturvit.

När arbetet mäter 31-29-29-28-27-24cm ökas det en maska i varje sida om maskan i början på varvet(tips sätt en markör). Öka sedan med 4cm mellanrum 4 gånger. När ärmen mäter 47-45-44-44-42-40cm stickas ärmkullen. Dela nu på arbetet så att det blir en sprund, sticka alltså fram och tillbaka tills ärmen mäter ca 49cm. Maska av och sticka en ärm till.

MONTERING: 

Sy ihop axelsömmarna. Sy ihop sidosömmarna och sy fast ärmarna i ärmhålorna.

HALSKANT:

Använd stickor 5mm börja vid ena axeln och sticka upp 54-70 maskor runt halsen(inklusive maskorna på tråden). Sticka nu resårstickning (1 rätm + 1avigm) i 4 cm. Maska av löst

NU ÄR DIN TRÖJA FÄRDIG!!! 
BRA JOBBAT

Mönster och design Garnaffären.se

Garnaffären säljer Drops garn-se våra favoriter!

Garnaffären säljer Drops Garn-se våra favoriter!

Garnaffären har sålt garn från Garnstudio i över 20år.

Många av garnsorterna har funnits med i sortimentet sedan dess. Såsom Karisma, Snow, Alaska, Paris och Fabel.

Om man ska plocka ut en eller flera favoriter så beror det mycket på vad man ska tillverka. 

Till barnplagg och vuxenplagg är Drops Baby Merino och Drops Merino Extra Fine stora favoriter. Då de är både mjuka och härliga att jobba med och att ha på sig. Denna ullen kliar inte och värmer gott på vintern. Maskorna landar också helt naturligt efter varandra så det färdiga arbetet blir väldigt sällan ojämnt. Men man ska vara uppmärksam på om man stickar löst då garnet är elastiskt och lätt töjer sig.

 

En annan stor favorit vi har är Drops Sky. Det är sammetsmjukt och helt fantastiskt ullgarn att arbeta med. Gör man sitt först plagg i detta garn blir det lätt att man fastnar och vill göra många fler plagg av just Drops Sky. Detta garn har också en förmåga att lägga sig slätt då man arbetar med det.

En annan favorit är det fluffiga garnet Drops Air eller Drops Wish. Dessa två är likvärdiga med varandra. Mjuka, fluffiga och med ett fantastiskt resultat. Vill du att det sk gå lite fortare när du stickar är Drops Wish att föredra.

Om man ska tova något är både Drops Alaska och Drops Snow överlägsna. Dessa två garnsorter är tillverkade av fårull så det finns risk för att de kliar. Men just detta gör att de är ypperligt att tova i dem.

 

Drops Fabel är ett raggsocksgarn som bara växer med tiden. Det är både slitstarkt och bra för sockor. Det är tunt och fungerar därför väldigt bra som en vanlig innersocka. Här hittar du en mängd färger att välja bland. Både printade, melerade och enfärgade. Stickar du sockorna med någon av de läckra printfärgerna så kommer både du och din omgivning att fascineras över det färdiga resultatet som kommer att se riktigt proffsigt ut.

 

Drops Karisma är ett klassiskt ullgarn som har funnits med sedan urtiden. Här finns ett stort mönsterstöd och Drops Karisma håller alltid formen och har en stabil formfastighet.

Som sommargarn skulle vi i Garnaffären välja Drops Cotton Merino, vilket är ett mjukt blandgarn med medelgrova stickor.

Samtidigt som det är mjukt så är det något svalare än ett 100% ullgarn. Men ändå lite värmande med den mjuka och härliga merinoblandningen.

Har du några fågor tveka inte att höra av dig till oss, så hjälper vi dig i ditt val av garn.

 

Garn som inte kliar

                                                                                     

Garnaffären har ett brett utbud på garn och olika garnsorter. Vi säljer ullgarn, akrylgarn, bambugarn, bomullsgarn lingarn, merinogarn och blandgarn.

En del är känsliga för garn som kliar till exempel barn men också en del vuxna. Ska man ha ett plagg nära kroppen är det då extra viktigt att det inte kliar. Garn som består av 100% fårull kliar i regel samband med att man svettas eller blir varm. Men det finns alternativ till fårull som inte kliar lika mycket. Som till exempel Alpacaull och Merinoull. Merinoullen är helt klifri (oavsett om du blir varm) samtidigt som den värmer och går att tvätta i 40 grader. Ett perfekt vardags och barngarn.

Akrylgarn kliar absolut inte men har inte heller ullens värmande förmåga. Akryl är slitstarkt och går att tvätta i 40 grader.  

 

Bambu är också ett material som är helt klifritt. men är det uppblandat med lite fårull finns det en liten risk att det kliar.  

 

 

Bomull är naturligtvis ett helt klifritt garn men har ingen värmande effekt utan en kylande effekt och passar därför jätte bra till svala sommar plagg.

 

Cellulosa eller Tencel är också ett helt klifritt garn. Ett alternativ till Bomullsgarn.

 

Lin är klifritt men kan upplevas strävt mot huden. Är det upplandat med lite Bomull blir det mjukare. Linen blir också mjukare när man stickar eller virkar i det och även när man använder plagget.     

 

Mohairgarn är näst intill klifritt men är man känslig ska man undvika även detta material. Mohair liknande garn såsom borstad Alpakka kan också klia.

Raggsocksgarn som i regel består av 75% ull och 25% polyamid. Fårullen gör så att garnet kliar men polyamiden som stärker garnet gör att det blir like mjukare och skönare och mer slitstarkt.

Silke är bland de finaste materialen man kan välja och det ger garnet en fin lyster och mjukt och skönt. Ett perket material för baby och nyfödda.