info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogg

Virkat Sommarlinne i "Drops Cotton Light" av Fridas Virkblogg.

Ett urval ur Fridas Virkblogg, www.litenvirktant.se

 

Vi är så glada över att vi har startat upp ett samarbete tillsammans med denna härliga bloggtjej. Gå gärna in och kika på hennes blogg för mer inspiration och tips. www.litenvirktant.se

 

                          

Värmen är här och jag tror inte att jag är den enda som tycker att det är riktigt härligt. Lägligt nog blev jag precis färdig med ett projekt som jag jobbat med i någon månad, ett virkat sommarlinne. Jag har designat det själv, men jag har tyvärr inte skrivit ner något exakt mönster. Jag tänkte däremot skriva hur jag gått tillväga, så att du ändå kan virka ett eget sommarlinne om du vill.

 

 

Linnet består av åtta rutor med några rader virkad zickzack nedtill. Jag valde att göra så kallade "farmorsrutor" eller "fyllda mormorsrutor".

Jag har virkat linnet i Cotton Light från Drops, med virknål nummer 3,5.

Garnet var ganska jobbigt att virka i då det delade sig hela tiden, men jag tyckte ändå att det gick rätt så bra. Jag köpte det i juli förra året och då var planen att det skulle bli ett fint linne som jag spanat in länge.

Jag kom en bra bit på det linnet innan jag insåg att trots att jag följde mönstret blev passformen inte bra över huvud taget. Då tappade jag lusten och linnet hamnade i en låda och blev liggande där. När jag i början av april hittade linnet repade jag upp alltihop för att göra något annat av garnet, och så blev det det här linnet istället! Linnet är virkat helt efter mina mått men storleken är lätt att anpassa. Jag har vanligtvis storlek small eller medium på mina kläder, och mitt linne mäter 35 cm över bredden när det ligger platt på marken.

Jag ville göra det enkelt för mig, så jag bestämde mig för att bygga upp linnet av rutor. Att hålla på att virka, prova, mäta, repa upp, virka om och repa upp och virka om igen hade jag ingen lust med, och därför kändes rutor som en bra idé.

Jag tog mått på mig själv, ritade upp en skiss på linnet och satte igång. Jag måste bara passa på att säga att en del bilder i inlägget är tagna med min mobilkamera medan andra är tagna med en ordentlig kamera, så därför är kvaliteten inte riktigt densamma på alla bilder. Det är jag, ansiktet bakom alla dessa virkade saker, som syns på bilderna med sommarlinnet och de bilder som jag är med på är tagna av min syster.

 

 

 

Så här gjorde jag när jag virkade mitt sommarlinne: Jag tog ett måttband och mätte runt mig själv över bysten där den är som störst. Sedan delade jag den siffran med tre, för att ta reda på hur stora rutorna behövde vara på diagonalen. Här är det superlätt att anpassa storleken, mät bara som jag gjorde och dela det med tre, och så virkar du så många varv på dina rutor att diagonalen mäter den siffra du fått fram.

Jag virkade åtta rutor i rätt storlek efter ett diagram jag hittat någonstans på nätet. Jag har inte kvar det nu men mönster på en sådan ruta finns överallt på nätet, både som diagram och beskrivning. Sök bara på något av namnen, "farmorsruta" eller "fylld mormorsruta", eller "solid granny square" som den kallas på engelska, så hittar du den garanterat.

Eftersom mina rutor blev lite ojämna blockade jag dem. Jag mätte rutorna noga medan jag nålade upp dem på min blockningsmatta (en träningsmatta som jag köpt på Biltema) för att de skulle få rätt storlek. Sedan lade jag fuktiga handdukar över dem och lät alltihop ligga och torka.

 

   

 

När rutorna var torra sydde jag ihop dem med kaststygn genom ena maskbågen. Här kan du välja att virka ihop dina rutor men jag tycker oftast att det blir snyggare att sy ihop rutor än att virka ihop dem. ¨ När alla rutor var ihopsydda såg det ut så här:

 

Min tanke var från början att det var så här linnet skulle se ut, men när jag provade det insåg jag att det skulle bli alldeles för kort. Därför bestämde jag mig för att virka på zickzackmönster längst ner för att förlänga linnet

 

För att göra det börjar du helt enkelt någonstans i nederkanten på linnet med en så kallad stående stolpe - här hittar du min beskrivning på hur man gör det. Sedan virkar du en stolpe i varje maska varvet runt, utom i längst ut i topparna och i längst in i dalarna.Då gör du istället så här:

  • När du kommer till en topp virkar du två stolpar, tre luftmaskor och sedan två stolpar igen runt luftmaskorna i toppen. Fortsätt sedan som vanligt.
  • När du kommer till en dal hoppar du bara över de fyra maskor som är längst ner i dalen och sedan fortsätter du som vanligt i nästa maska.

Avsluta varje varv med en smygmaska och börja varje varv med tre luftmaskor (dessa räknas som den första stolpen). Jag virkade zickzackmönster i tio varv.Här kan du själv anpassa längden genom att göra fler eller färre varv med zickzack.

När jag var nöjd med längden på linnet avslutade jag med ett varv med fasta maskor. Jag gjorde en fast maska i varje maska, utom i topparna där jag gjorde fyra fasta maskor runt luftmaskbågen. I dalarna gjorde jag precis som resten av varvet, en fast maska i varje maska. Jag avslutade varvet med en smygmaska i den första maskan.

Därefter var det dags att fixa till överkanten och medan jag gjorde det virkade jag banden som knyts i nacken. Jag virkade, precis som i nederkanten, en fast maska i varje maska, och jag började varvet med en stående fastmaska som du hittar beskrivning på här. När jag kom till den första toppen gjorde jag två fasta maskor om luftmaskbågen i toppen, och därefter gjorde jag en lång luftmaskkedja. Jag gjorde 66 luftmaskor, men här kan du anpassa längden på dina knytband genom att göra fler eller färre luftmaskor i kedjan. Jag virkade sedan 65 fasta maskor tillbaka längs kedjan (den yttersta luftmaskan gjorde jag bara för att vända med).När jag gjort fasta maskor längs hela luftmaskkedjan virkade jag två fasta maskor till om luftmaskbågen i toppen på linnet, och sedan fortsatte jag att virka fasta maskor runt överkanten på linnet.

 

Här nedan har jag försökt förtydliga hur jag virkat kring knytbanden med två bilder. Nere till höger på den högra bilden ser du först de två första fasta maskorna som virkas runt luftmaskbågen i toppen, och sedan visar de blå strecken luftmaskkedjan som bildar knytbandet. Sedan kan du se de fasta maskorna som virkas längs luftmaskkedjan (de kortare röda strecken) och längst ner till vänster på bilden visas de två fasta maskor som virkas runt luftmaskbågen i toppen innan du fortsätter som vanligt med en fast maska i varje maska.

 

 

 

När jag kom till nästa topp gjorde jag precis likadant som i den första, för att skapa ett till knytband. Därefter fortsatte jag med fasta maskor och jag avslutade sedan varvet med en smygmaska i den första maskan. Så där, det var allt! Nu är linnet klart och det är bara att ta på det och gå ut och njuta av solen!

Virkmönster till Julkalenderns "Selma-mössa" och halskrage i Ulrika

Mössa & halsduk är virkad i ullgarnet ULRIKA. OBS! Krage och halsduk är virkade ganska löst. Om du virkar hårt, gå upp en stl i virknål! Kontrollera masktätheten!!!

Garnalternativ med samma masktäthet: (tänk på att garnåtgången kan ändras vid byte av garnkvalitet)

Freja (100% akryl)

Soft Lama (100% baby lama)  

GARNÅTGÅNGAR & TILLBEHÖR Mössa Storlek: One Size. Omkrets ca 50 cm. Höjd ouppvikt och utan tofs, ca 28 cm Garn, Ulrika: 2 nystan fg 05 oblekt, 3 nystan fg 03 ljusgrå + fg 45 röd till sömmen

Virknål: 8 och 4½ Masktäthet med 3 trådar Ulrika: 9 stolpar = 10 cm Halskrage: Storlek: One Size, Längd ca 72 cm, bredd ca 19 cm

Garn: Ulrika 1 nystan fg 05 oblekt, 3 nystan 03 ljusgrå Virknål: 9 Masktäthet med 4 trådar Ulrika: 5 stolpar = 10 cm

Tillbehör: 3 stora knappar Ca 3½-4 cm i diameter OBS! Knapparna på bilden är privata!

lm = luftmaska

sm = smugmaska

fm = fastmaska

st = stolpe

dst = dubbelstolpe

rstf = reliefstolpe framifrån

rstb = reliefstolpe bakifrån

rdstf = relief dubbelstolpe framifrån

öka = 2 m i samma m

För att se hur man virkar reliefstolpar kan du kika här: reliefstolpar Reliefdubbelstolpar virkas enligt samma princip. Andra virkförklaringar hittar du under etiketten virkkurser till höger i menyn.

Första st på ett varv ersätts av 3 lm. Första hst på ett varv ersätts av 2 lm På mössan sluts varvet med 1 sm i 3:e lm.

VIRKAD MÖSSA Garn/generell virkinformation, se ovan Info för "fläta" se nedan. Om du tycker att flätan är för svår, så går det jättebra att ersätta v 5 med v 6, dvs, du upprepar v 6 mellan v5- v16. Virka med 3 trådar varav 1 vi och 2 grå V1: Virka 10 st runt en magisk ring/löpögla V2: öka i varje m = 20 st V3: (1 st, öka)x10 = 30 st V4: (2 st, öka)x10 = 40 st V5: (4 st, "fläta")*5 = 40 st V6: (4 st, 4 rdstf)*5= 40 st V7-10: Upprepa v 5-6 V11-16: ( 2 rstf, 2 rstb) x 10 (40 st) Fäst lösa trådar. Vik upp kanten och virka dit en röd kant (med rött garn, 1 tråd) med fasta m. Gör en tofs "på klassiskt vis" med genom att snurra garn runt två cirklar med hål i gjorda av hård kartong.

Sy fast tofsen på mössan. Tofs till mössa Fläta: Hoppa över två m. Virka rdstfi de två nästkommande m, Virka rdstf i de två m du just hoppade över.

HALKRAGE Garn/generell virkinformation, se ovan Virka med 4 trådar, varav 1 vit och 3 grå Virka LÖST 44 lm Virka 8 varv med hst i bakre maskbågen.

Klipp av och fäst garnet.

Sy dit knappar. Vik ned kortsidan mot långsidan och sy fast knapparna längs den "linjen" som vikningen bildar. Se bild Vi har lagt garnet utanför på bild 1 för att du skall se bättre hur den "tänkta linjen" går.. Du kan lägga den på insidan, längs vikkanten och sedan fälla ut kragen igen och sy fast knapparna längs linjen. Då halskragen är så lös i sig behövs inga knapphål utan du sticker bara igenom knapparna längs kortsidan. Vill du gärna ha knapphål så kan du hoppa över näst sista hst på v 1, 5 och 7, och ersätta den med 1 lm. På nästa v virkas då hst runt denna lm.

 

Stickmönster till julkalenderns "Selma" halskrage och mössa på jumperstickor i Ulrika

 

Garnalternativ med samma masktäthet: (tänk på att garnåtgången kan ändras vid byte av garnkvalitet)

Freja (100% akryl)

Soft Lama (100% baby lama)

 

 GARNÅTGÅNGAR & TILLBEHÖR Mössa Storlek: One Size. Omkrets ca 52 cm. Höjd nedvikt och utan tofs, ca 28 cm Garn, Ulrika: (2 nystan fg 04 vit, 3 nystan fg 03 ljusgrå + 1 nyst fg 45 röd till röda kanten)

 

Jumperstickor: 8 och 9 + flätsticka/hjälpsticka Masktäthet med 3 trådar Ulrika på stickor 8: 10 m resårstickning (2 r, 2 a) = 10 cm

 

Tillbehör: Grov nål att sy igen mössan med och virknål 4½ till röda kanten.

 

Halskrage: Storlek: One Size, Längd ca 74 cm, bredd ca 18 cm

Garn: Ulrika: (1 nystan fg 04 vit, 3 nystan 03 ljusgrå) Jumperstickor: 12 (Obs sticka löst, kontrollera stickfastheten)!

Masktäthet med 4 trådar Ulrika: 8½ m resårstickning (1 r, 1 a) = 10 cm

Tillbehör: 3 stora knappar Ca 4 cm i diameter OBS! Knapparna på bilden är privata! Nål att sy fast knapparna med

 

BESKRIVNING STICKAD MÖSSA Sticka med 3 trådar varav 1 vit och 2 grå De två yttersta m är kantmaskor. Den första kantm på varvet stickas avigt och den sista rät i bakre maskbågen. Lägg upp 58 m på jumperstickor 8 Sticka resårstickning (2 r, 2 a) i ca 8 cm

Flätmönster: V1: *4 r, lyft 2 m och sätt på en lös sticka och lägg bakom arbetet. Sticka 2 rm. Sticka de 2 avlyfta m räta* Upprepa varvet ut V2: am V3: rm V4: am V5-V16: Upprepa v 1-4 V17 (minskningsvarv): *1 rm, 2 rm tills, 1 rm, lyft 2 m och sätt på en lös sticka och lägg bakom arbetet. Sticka 2 rm. Sticka de 2 avlyfta m räta* Upprepa varvet ut (49 m efter minskning) V18: am V19 (minskningsvarv) *1 rm, 2 rm tills, 4 r* upprepa varvet ut (42 m efter minskning) V20: am V21 (minskningsvarv): *2 rm tills, lyft 2 m och sätt på en lös sticka och lägg bakom arbetet. Sticka 2 rm. Sticka de 2 lyfta m räta* Upprepa varvet ut (35 m efter minskning) V22: am V23 (minskningsvarv) *1 r, 2 rm tills, 2 r*x 7 (28 m efter minskning) V24: aviga m V25 (minskningsvarv) 2 rm tills x 14 (14 m efter minskning) V26: aviga m V27 (minskningsvarv) 2 rm tills x 7 (7 m efter minskning) V28: am Klipp av garnet så det blir ca 60-70 cm och sätt det på en grov nål. För nålen genom maskorna på stickan och drag åt. Fäst ev med något snygn.

Sy sedan igen mössan i kantmaskorna. För att få en smidigare söm kan du fästa 2 av trådarna på toppen av mössan och sedan sy ihop med de resterande 2 trådarna. Vik upp kanten och virka dit en röd kant (med rött garn, 1 tråd) med fasta m.

Gör en tofs "på klassiskt vis" med genom att snurra garn runt två cirklar med hål i gjorda av hård kartong. Sy fast tofsen på mössan.

 

Mysteriestickning Frost - del 4

Hej och varmt välkommen till sista delen av vår mysteriestickning!

 

Byt till fg 1. Minska nu enl följ: Sticka 1 m, 2 m tills, 22 m, 1 ödhpt (= lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över), 2 m, 2 m tills, 22 m, 1 ödhpt, 1 m. Sticka 1 v utan minskningar.

 

Minska på nästa v: Sticka 1 m, 2 m tills, 20 m, 1 ödhpt, 2 m, 2 m tills, 20 m, 1 ödhpt, 1 m. Fortsätt att minska på detta sätt tills totalt 9 minskningsv är gjorda.

Tag av garnet, träd genom de återst m och fäst.

Tummen: Sätt tumkilens m på st 3. Med fg 2, plocka upp 2 m vid tumgreppet och sticka runt i slätst (alla v räta) i 5 cm. Sticka m 2 och 2 tills på nästa v.

 

Tag av garnet, träd genom de återst m och fäst. .

 

Mysteriestickning Frost - del 2

Nu kör vi vidare med del två :-) För dig som vill ha mer info om mysteriestickningen, stickfasthet, garnkvalitet osv kan du läsa om detta här: Mysteriestickning Gå gärna med i vår Facebookgrupp för mysteriestickning: Svarta Fåret KAL (mysteriestickning) Byt till st 3 och sticka slätst med fg 1. När slätst mäter 1½ cm ökas enl följ: Sticka 27 m, öka 1 m i nästa m (= 1 rm i främre, 1 rm i bakre maskb), öka 1 m i nästa m, 27 m. Sticka 1 v utan ökningar. Öka på nästa v: Sticka 27 m, öka 1 m i nästa m, sticka 2 m, öka 1 m i nästa m, sticka 27 m. Fortsätt på detta sätt att öka 2 m vartannat v tills "ökningsbiten" har 20 m.

 

Mysteriestickning Frost- del 1

Hej och välkommen till första delen på mysteriestickningen.

Här kan du läsa mer om detta - Mysteriestickning Svarta Fåret  har stickat upp "slutresultatet" i två färger som de kommer att visa upp under de fyra delarna :-)

Då kör vi igång!

Med fg 1, lägg på strumpst 2½ upp 56 m och fördela dem på 4 stickor. Sticka runt i resår 2 rm, 2 am enligt färgdiagram 1 tills arb mäter 8 cm.

 

Mysteriestickning Frost - Information

Nu drar Svarta Fåret igång med en ny mysteriestickning och den här gången blir det i Frost.

 

Frost är en härlig ullkvalitet som finns i både multifärger och i enfärgat. Med sina 75% ull och 25% polyamid är det ett både varmt och slitstark garn. För dig som inte har stickat i Frost tidigare kan du hitta mer info om garnet och dess färgskala här. Det finns ett brett utbud av design i Frost, garnet passar till allt från små accessoarer till hela plagg.

 

Mysteriestickningen drar igång måndag 3 oktober och kommer att innehålla totalt 4 delar som presenteras varannan dag, dvs måndag, onsdag, fredag och söndag.

 

I den här mysteriestickningen kommer Svarta Fåret att sticka en accessoar i stl "onesize Dam".

 

Du behöver: 2 nystan Frost (Ej i samma färg utan välj gärna två kontrasterande färger, som inte är för lika)

 

Strumpstickor 2½ och 3. Stickfasthet: 28 m slätst på strumpstickor 3 = 10 cm För dig som vill ha lite "hjälp på traven" med att välja färger så kan Svarta Fåret  meddela att de har stickat upp 2 ex av accessoaren i dessa två färgkombinationer, och de tycker vi blev jättebra :-)

 

Färgkombination 1: Färg1 =638, grå/vit & Färg 2 = 401, svart Färgkombination 2: Färg1 = 641, regnbågsfärger & Färg 2 = 468, marinblå

 

Gå gärna med i Facebookgruppen Svarta Fåret KAL, där kan du diskutera med likasinnade och dela bilder med varandra under arbetets gång :-)

 

Länk till garnet Frost!

 

Mönster till virkat Glasögonfodral i Lina från Järbo Garn

Glasögonfodral Garn: Lina, ca 20 g

Virknål: 4 mm

Bredd: Ca 7½ cm.

Höjd: Ca 17 cm.

Virka 10 lm.

Varv 1: Börja i 3:e lm från nålen (de 2 överhoppade lm = 1:a hst), 1 hst i varje lm 7 ggr, i den 8:e lm virkas 4 hst, vrid arbetet och fortsätt virka på andra sidan av lm-kedjan: 1 hst i varje lm 6 ggr, 2 hst i sista lm, 1 sm i 1:a hst = 20 hst.

Varv 2: 2 lm, 1 hst i samma m som sm, 8 hst, (2 hst i samma hst) 2 ggr, 8 hst, 2 hst i sista hst = 24 hst. Avsluta inte v med sm, fortsätt virka i spiral.

Varv 3: 1 fm, 23 hst. Varv 4: 24 hst. Upprepa varv 4, runt, runt till arb mäter 15 cm (eller önskad längd), sluta i sidan med 1 fm. Uddkant: (hoppa över 2 hst, virka [3 st, 2 lm, 3 st] i nästa hst, hoppa över 1 hst, virka 1 sm i nästa hst) 6 ggr. Ta av garnet och fäst trådarna.

 

 

Virkmönster till virkad orm i Home sweet

Virkad orm i "Home Sweet Home" För dig som gillar att "bara virka på" utan att behöva tänka så mycket är den här ormen i Home Sweet Home perfekt! Större delen av ormen virkas bara med fm runt runt runt tills nystanet tar slut, då byter man färg och virkar på med nästa tills det också tar slut. Så fortsätter man tills man tycker att man har lagom längd på ormen. :-) Ormen på bilden blev populär både som leksak och "sittpuff" framför tv:n och ute på terassen. Den är också en bra anpassningsbar"vägspärr" när man har mindre barn som just lärt sig krypa. :

M

 

 

 

 

Material: Virknål 7

Garn: Home Sweet Home.

Antal nystan beror på hur lång du vill göra ormen. Varje "färgrapport" på bilden motsvarar ett nystan)

Stoppning: Sönderklippt skumgummimadrass Tips. Stoppa ormen lite allt eftersom om du skall göra den lite längre!

Huvud Virka 7 fm runt en magisk ring eller löpöggla

V1: *1 fm, öka * Upprepa*-* varvet ut

V2: *2 fm, öka* Upprepa*-* varvet ut

V3: *3 fm, öka* Upprepa*-* varvet ut

V4: *4 fm, öka * Upprepa*-* varvet ut

V5: *5 fm, öka* Upprepa*-* varvet ut

V6: *6 fm, öka* Upprepa*-* varvet ut V7: *7 fm, öka* Upprepa*-* varvet ut (Gör ev ytterligare varv med ökningar om du vill ha en tjockare orm) Kropp Virka runt runt med fm tills kroppen på ormen har önskad längd. Svans Här virkar du samma antal fm som du gjorde på ditt sista öknings varv (varv sju om du följer beskr) och sedan en minskning. Efter det virkar du en fm färre mellan minskningarna för varje varv. OBS. Mellan minskningsvarven skall du virka ett varv med fm, utan någon minskning. Minskningsvarv 1: *7 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 2: fm varvet ut Minskningsvarv 3: *6 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 4: fm varvet ut

Minskningsvarv 5: *5 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 6: fm varvet ut

Minskningsvarv 7: *4 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 8: fm varvet ut Minskningsvarv 9: *3 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 10: fm varvet ut

Minskningsvarv 11: *2 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 12: fm varvet ut

Minskningsvarv 13: *1 fm, minska* Upprepa*-* varvet ut

Minskningsvarv 14: fm varvet ut

Minskningsvarv 15: * minska* Upprepa*-* varvet ut Fäst trådar Ögon med vitt garn Virka 7 fm runt en magisk ring eller löpöggla: V1: öka i varje fm (14 fm)

Ögonlock: Med ljuslila virka 2 fm i första, 2 hst i nästa, 2 hst i nästa, 2 fm i nästa. Fäst trådar

Tunga 6 lm V 1-6: 5 hst V7. Minskning, 1 hst, minskning.

Klipp av garnet. Virka med fm på tungans sidor och över "tungspetsen" Fäst alla trådar. Stoppa klart ormen.

 

Sy på ögon och tunga.