info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogg

Drops Spring Lane - Ledtråd #5

Ledtråd #5 - Runt och runt

En ny ledtråd är klar i vårt lilla mysterium. I denna ledtråd virkar vi den stora rutan, som vi började på förra veckan färdig. Vi har 4 varv kvar och maskorna är i stort sett de samma, men det är lite variation som skapar flotta detaljer på rutan. Som vanligt finner du ett komplett diagram och video längst ner på sidan!

Färger

De 6 första varven i A.2 är redan virkade, nu ska 7:e -10:e varvet virkas med dessa färgerna:

VARV 7: syren
VARV 8: vit
VARV 9: ljus blå
VARV 10: vit

FÄRGTIPS:
Använder du en annan färgkombination än den vi har valt att använda här?
Gör en anteckning om vilket färgnummer som ersätter vilket innan du börjar genom att se på original materialethär.

VIRKINFO:
Information som står mellan två * ska repeteras varje gång det står så här *-* i beskrivningen.
De röda symbolerna i diagrammen beskrivs i texten över bilderna.

Ska vi börja?

Ta fram den första rutan vi gjorde i ledtråd #4.

VARV 7:
Byt till syren – läs FÄRGBYTESTIPS nedan, klipp av den ljus syrenfärgade tråden. Virka 1 luftmaska, 1 fastmaska i/om var och en av de 5 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna.

FÄRGBYTESTIPS:
För att få finast övergång vid färgbyte virkas sista maskan på varvet med den nya färgen.

HÖRN:
Virka 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 fastmaskor om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 fastmaska i/om var och en av de 5 nästa maskorna, virka «1 TREDUBBELSTOLPE» så här: Gör 3 omslag om nålen, för nålen runt toppen av muschen från 5:e varvet (se i diagrammet vart linjen för), gör 1 omslag om nålen och drag omslaget under muschen (= 5 maskor på nålen), ** 1 omslag om nålen, drag omslaget genom de 2 första/nästa maskorna på nålen **, upprepa **-** totalt 4 ggr = 1 maska på nålen.

Fortsätt med 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 TREDUBBELSTOLPE om samma topp på muschen från 5:e varvet (se i diagrammet vart linjen för), 1 fastmaska i/om var och en av de 5 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna *. Upprepa HÖRN och *-* 3 ggr totalt, virka HÖRN.

Virka 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 fastmaska i/om var och en av de 5 nästa maskorna, virka 1 TREDUBBELSTOLPE om toppen av muschen från 5:e varvet. Virka 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 TREDUBBELSTOLPE om samma topp på muschen från 5:e varvet.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i 1:a fastmaskan på varvet. Byt till vit och klipp av den syrenfärgade tråden.

VARV 8:
Virka 3 luftmaskor (=1 stolpe), 1 stolpe i/om var och en av de 6 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna.

HÖRN:
Virka 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i / om var och en av de 9 nästa maskorna, virka MUSCH i nästa maska så här: Virka 4 stolpar i samma maska, släpp öglan från sista stolpen av nålen, stick in nålen framtill överst på första stolpen som virkades, hämta öglan från sista stolpen och drag den genom maskan på nålen. Virka 1 stolpe i/om var och en av de 9 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna *.

Upprepa HÖRN och *-* 3 ggr totalt, virka HÖRN.

Virka 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i/om var och en av de 9 nästa maskorna, virka MUSCH i nästa maska, 1 stolpe i var och en av de 2 nästa maskorna. Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet. Byt till ljusblå, klipp inte av den vita tråden.

VARV 9:
Virka 3 luftmaskor (= 1 stolpe), 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna.

HÖRN:

Virka 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa stolparna, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i nästa maska.

Virka 1 FYRDUBBELSTOLPE så här: Gör 4 omslag om nålen, för nålen runt tredubbelstolpen från 7:e varvet (se i diagrammet vart linjen för), gör 1 omslag om nålen och drag omslaget under tredubbelstolpen (= 6 maskor på nålen), ** 1 omslag om nålen, drag omslaget genom de 2 första/nästa maskorna på nålen **, upprepa från **-** totalt 5 ggr = 1 maska på nålen.

Virka ännu en FYRDUBBELSTOLPE runt den andra tredubbelstolpen från 7:e varvet (se i diagrammet vart linjen för), hoppa över MUSCHEN, 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna *.

Virka HÖRN och *-* 3 ggr totalt, virka HÖRN.

Virka 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa stolparna, * 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i nästa maska, upprepa *-* 1 gång till, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i nästa maska, virka 1 FYRDUBBELSTOLPE runt tredubbelstolpen från 7:e varvet (se i diagrammet vart linjen för). Hoppa över MUSCHEN, virka ännu en FYRDUBBELSTOLPE runt tredubbelstolpen från 7:e varvet (se i diagrammet vart linjen för), 1 stolpe i nästa stolpe, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska och avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet. Byt till vit och klipp av den ljus blå tråden.

VARV 10:

Virka 1 luftmaska, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 1 fastmaska i nästa maska, 2 fastmaskor om nästa luftmaskbåge, 1 fastmaska i/om var och en av de 9 nästa maskorna.

HÖRN:
Virka 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 fastmaskor om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 fastmaska i/om var och en av de 9 nästa maskorna, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 1 fastmaska i nästa maska, 2 fastmaskor om nästa luftmaskbåge, 1 fastmaska i/om var och en av de 8 nästa maskorna, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 1 fastmaska i nästa maska, 2 fastmaskor om nästa luftmaskbåge, 1 fastmaska i/om var och en av de 9 nästa maskorna *, upprepa HÖRN och *-* 3 ggr totalt.

Virka 1 fastmaska i/om var och en av de 9 nästa maskorna, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 1 fastmaska i nästa maska, 2 fastmaskor om nästa luftmaskbåge, 1 fastmaska i/om var och en av de 7 nästa maskorna, 1 smygmaska i luftmaskan i början av varvet. Klipp av alla trådarna och fäst dem.

Nu fattas det bara att virka varv 7-10 på den andra rutan från ledtråd #4 i följande färger:

VARV 7: ljung
VARV 8: vit
VARV 9: syren
VARV 10: vit

Färdig!

Här ser du hur båda färgkombinatioinerna med diagram A.2 kommer att se ut. Rutorna ska vara 25 x 25 cm.

Komplett diagram för ledtråd # 5

=luftmaska
=smygmaska i/om maskan
=fastmaska i maskan
=fastmaska om luftmaskan/luftmaskbågen
=stolpe om luftmaska/luftmaskbågen
=stolpe i maska
=3 luftmaskor
=MUSCH: Virka 4 stolpar i samma maska, släpp öglan från sista stolpen av nålen, stick in nålen framtill överst på första stolpen som virkades, hämta öglan från sista stolpen och drag den genom maskan på nålen.
=Vid varje prick i diagrammet virkas det om den maskan linjen för till
VARV 7: Virka 1 TREDUBBELSTOLPE om toppen av muschen från 5:e varvet (TREDUBBELSTOLPE= Gör 3 omslag om nålen, för nålen runt maskan som förklarat i beskrivningen, gör 1 omslag om nålen och drag omslaget under muschen (= 5 maskor på nålen), * 1 omslag om nålen, drag omslaget genom de 2 första/nästa maskorna på nålen *, upprepa *-* totalt 4 ggr = 1 maska på nålen).
VARV 9: Virka 1 FYRDUBBELSTOLPE runt tredubbelstolpen från 7:e varvet (FYRDUBBELSTOLPE= Gör 4 omslag om nålen, för nålen runt maskan som förklarat i beskrivningen, gör 1 omslag om nålen och drag omslaget under tredubbelstolpen (= 6 maskor på nålen), * 1 omslag om nålen, drag omslaget genom de 2 första/nästa maskorna på nålen *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 1 maska på nålen).

Video ledtråd #5

Behöver du hjälp med teknikerna?

I denna video visar vi alla de olika teknikerna du behöver för att göra ledtråd #5

Drops Spring Lane - Ledtråd #4

 

Ledtråd #4 - Blommor och muscher

Den fjärde ledtråden till detta mysterium innehåller de 6 första v till en stor ruta som virkas enligt diagram A.2. Vi ska virka denna rutan i 2 olika färgkombinationer. Vi virkar samma maskor som tidigare, men vi sätter ihop de så att det bildas muscher och andra spännande mönster.

Färger

De 6 första varven i A.2 virkas i följande färger:

UPPLÄGGNING + VARV 1: 01 vit
VARV 2: 17 ljus syren
VARV 3-4: 15 ljung
VARV 5: 01 vit
VARV 6: 17 ljus syren

FÄRGTIPS:
Använder du en annan färgkombination än den vi virkar i?
Gör en anteckning om vilket färgnummer som ersätter vilket innan du börjar genom att se på original materialet här.

VIRKINFO:
Information som står mellan två * ska repeteras varje gång det står så här *-* i mönstret.
De röda symbolerna i diagrammen beskrivs i texten över bilderna.

Låt oss börja!

UPPLÄGGNING:
Virka 4 luftmaskor med vit, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan.

VARV 1:
Virka 3 luftmaskor (= 1:a stolpen.

Virka * 1 luftmaska, 1 stolpe i luftmaskringen *, upprepa *-* 11 ggr totalt, 1 luftmaska (= 12 stolpar).

Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet, läs FÄRGEBYTESTIPS under. Byt till ljus syren, klipp av den vita tråden.

FÄRGEBYTESTIPS:
För att få finast övergång vid färgbyte virkas sista maskan på varvet med den nya färgen.

VARV 2:
Virka 1 smygmaska i luftmaskan från förra varvet, virka «MUSCH I BÖRJAN AV VARVET», så här: 3 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe), virka 3 stolpar i samma maska, släpp öglan från sista stolpen av nålen, stick in nålen framtill i tredje luftmaskan på toppen av första stolpen som virkades, hämta öglan från sista stolpen och dra den genom maskan på nålen.

Virka * 3 luftmaskor, «MUSCH» så här: Virka 4 stolpar i nästa luftmaska, släpp öglan från sista stolpen av nålen, stick in nålen framtill i toppen av första stolpe som virkades, hämta öglan från sista stolpen och dra den genom maskan på nålen *, upprepa *-* 11 gånger totalt, 3 luftmaskor = 12 muscher.

Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan (i 1:a muschen) i början av varvet.

VARV 3:
Virka 1 smygmaska i toppen av 1:a muschen, byt till ljung, 1 luftmaska, klipp av den ljust syrenfärgade tråden.

Virka * 1 fastmaska om luftmaskbågen, 5 luftmaskor, 1 fastmaska om nästa luftmaskbåge, 9 luftmaskor, 1 fastmaska om nästa luftmaskbåge, 5 luftmaskor *, upprepa *-* 4 ggr totalt.

Avsluta med 1 smygmaska i 1:a fastmaskan i början av varvet.

VARV 4:
Virka 1 smygmaska i varje av de 2 nästa luftmaskorna, 1 luftmaska.

Virka *1 fastmaska om luftmaskbågen, 2 luftmaskor, 5 stolpar om 9-luftmaskbågen, 3 luftmaskor (hörn), 5 stolpar om samma 9-luftmaskbåge, 2 luftmaskor, 1 fastmaska om nästa 5-luftmaskbåge, 5 luftmaskor *, upprepa *-* 4 ggr totalt.

Avsluta med 1 smygmaska i 1:a fastmaskan i början av varvet.

VARV 5:
Virka 1 smygmaska i 1:a luftmaskan, samtidigt som det byts till vit, klipp av den ljungfärgade tråden, virka MUSCH I BÖRJAN AV VARVET.

Virka 2 luftmaskor, 1 stolpe i nästa stolpe, 1 luftmaska, hoppa över 1 stolpe, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna.

HÖRN. Virka 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 stolpe, 1 stolpe i nästa stolpe, 2 luftmaskor, virka MUSCH i 2:a luftmaskan, 2 luftmaskor, virka MUSCH i 3:e luftmaskan, 2 luftmaskor, MUSCH i 1:a luftmaskan, 2 luftmaskor, 1 stolpe i nästa stolpe, 1 luftmaska, hoppa över 1 stolpe, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna *, upprepa HÖRN och *-* 3 gånger totalt, virka HÖRN.

Virka * 1 stolpe i varje av de 3 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 stolpe, 1 stolpe i nästa stolpe, 2 luftmaskor, virka MUSCH i 2:a luftmaskan, 2 luftmaskor, virka MUSCH i 3:e luftmaskan, 2 luftmaskor. Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet, byt inte färg.

VARV 6:
Virka 1 smygmaska i 1:a luftmaskan, samtidigt som det byts till ljus syren, klipp av den vita tråden, 3 luftmaskor, hoppa över 1 luftmaska.

Virka 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna.

HÖRN. Virka 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa maskorna, 1 stolpe om var och en av de 2 nästa luftmaskbågarna, 1 stolpe i toppen av (den mittersta) MUSCHEN, 1 stolpe om var och en av de 2 nästa luftmaskbågarna, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna *, upprepa HÖRN och *-* 3 gånger totalt, virka HÖRN.

Virka 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i/om var och en av de 3 nästa maskorna, 1 stolpe om var och en av de 2 nästa luftmaskbågarna, 1 stolpe i toppen av (den mittersta) MUSCHEN, 1 stolpe om nästa luftmaskbåge. Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaska i början av varvet, byt till syren, klipp av den ljust syrenfärgade tråden (= 84 stolpar, 8 luftmaskor och 4 hörn med 3 luftmaskor, varvet runt).

Lägg arbetet till sidan, och virka en till i en ny färgkombination:

UPPLÄGGNING + VARV 1: 01 vit
VARV 2: 16 syren
VARV 3-4: 15 ljung
VARV 5: 01 vit
VARV 6: 17 ljus syren

Färdig!

Så här ser bägge färgkombinationerna ut enligt diagram A.2, till och med varv 6.

Resultatet av ledtråd #4 blir då 2 st rutor som mäter ca 17 cm x 17 cm var.

Komplett diagram för ledtråd #4

=4 luftmaskor, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan – se punkt på cirkel, varvet börjar och slutar här
=luftmaska
=smygmaska i / om maska
=stolpe om luftmaskring / luftmaskbåge
=MUSCH I BÖRJAN AV VARVET: 3 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe), virka 3 stolpar i samma maska, släpp öglan från sista stolpen av nålen, stick in nålen framtill i tredje luftmaskan på toppen av första stolpen som virkades, hämta öglan från sista stolpe och dra den genom maskan på nålen
=3 luftmaskor
=MUSCH: Virka 4 stolpar i samma maska, släpp öglan från sista stolpe av nålen, stick in nålen framtill i toppen av första stolpe som virkades, hämta öglan från sista stolpe och dra den genom maskan på nålen
=fastmaska om maska
=5 luftmaskor
=9 luftmaskor
=stolpe i maska

Video

Behöver du hjälp med teknikerna?

I denna video visar vi alla de olika tekniker du behöver för att göra ledtråd #4.

 

Drops Spring Lane - Ledtråd #3

I ledtråd #3 ska vi virka en ny ruta till filten. Rutan är inte så stor men vi ska göra 10 st av denna. Diagrammet vi virkar rutan efter, kallar vi för A.4. Du finner diagram för varje steg där maskorna vi beskriver är markerade med rött, och en bild som visar hur det ser ut. Om du vill virka efter instruktionsvideo eller ett komplett diagram kan du hoppa över bilderna och se längst ner på sidan.

Låt oss komma igång!

Vi virkar 4 varv i ruta A.4 med följande färger:

UPPLÄGGNING + VARV 1: 16 syren
VARV 2-3: 15 ljung
VARV 4: 01 vit

FÄRGTIPS:
Använder du en annan färgkombination än den vi virkar i?
Gör en anteckning om vilket färgnummer som ersätter vilket innan du börjar genom att se på original materialet här.

UPPLÄGGNING:
Virka 4 luftmaskor med syren, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan.

VARV 1:
Virka 1 luftmaska (= 1:a fastmaskan).

Virka * 2 luftmaskor, 2 fastmaskor om ringen *, upprepa *-* 3 ggr totalt. Virka 2 luftmaskor, 1 fastmaska om ringen.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet, byt inte färg.

Virka 1 smygmaska om luftmaskbågen, samtidigt som det byts till ljung, läs FÄRGBYTESTIPS nedan. Klipp av den syrenfärgade tråden.

FÄRGBYTE-TIPS:
För att få finast övergång vid färgbyte virkas sista maskan före färgbytet med den nya färgen.

VARV 2:
Virka 3 luftmaskor (= 1:a stolpen), 1 stolpe om luftmaskbågen, 2 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge, 1 luftmaska.

Virka * 2 stolpar om nästa luftmaskbåge, 2 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge, 1 luftmaska *, upprepa *-* 3 ggr totalt.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet.

VARV 3:
Virka 1 smygmaska om luftmaskbågen, 3 luftmaskor (=1:a stolpen), 2 stolpar om samma luftmaskbåge, 2 luftmaskor, 3 stolpar om samma luftmaskbåge, 1 luftmaska.

Virka * 3 stolpar om nästa luftmaskbåge, 2 luftmaskor, 3 stolpar om samma luftmaskbåge, 1 luftmaska *, upprepa *-* 3 ggr totalt.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet, läs FÄRGBYTESTIPS ovan. Byt till vit och klipp av den ljungfärgade tråden.

VARV 4:
Virka 1 luftmaska, läs VIRKINFO nedan.

VIRKINFO:
Varvet börjar med 1 luftmaska före första fastmaskan (denna luftmaska ersätter inte första fastmaskan).

Virka * 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 2 luftmaskor, 2 fastmaskor om samma luftmaskbåge, 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 2 halvstolpar runt luftmaskan från varv 2 och 3 *, upprepa *-* 4 ggr totalt.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i 1:a fastmaskan i början av varvet. Klipp av och fäst trådarna!

Färdig!

Nu är vi färdiga med en ruta A.4, som ska vara 8 x 8 cm.

Virka 10 av denna ruta i samma färgkombination som du ser här:

Komplett diagram för ledtråd #3

=4 luftmaskor, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan – se punkt på cirkeln, varvet börjar och slutar här
=luftmaska
=smygmaska i / om maska
=fastmaska om luftmaskbågen/luftmaskringen
=fastmaska i maska
=stolpe om luftmaskbågen
=1 halvstolpe runt luftmaskan från varv 2 och 3

Video Ledtråd

Behöver du mer hjälp med teknikerna?

I denna video visar vi alla de olika teknikerna du behöver för att kunna göra ledtråd #3.

 

Virkad kanin av Fru Backlund

Virkad kanin

 

Jag bara älskar denna lilla kanin. Söt och rolig att virka och jag har hunnit med att virka tre olika varianter av denna goding hittills.

 

 

Detta är en Lalylala mod. Lalylala vem? Mod-va-då? Lalylala är en designer som gör helt ljuvliga amigurumis.( Amigurumi är små virkade djur, maträtter eller andra figurer.)

Man kan köpa mönster av henne på en variant av denna men även sådana klädda i andra djurkostymer, monster och mycket mer Länk 

Mod står för modifikation vilket helt enkelt betyder att någon har ändrat om något av Lalylalas populära mönster och gjort det till sitt eget. Du kan t.o.m. hitta dessa mods på hennes egen hemsida. Beskrivning på denna Lalylala mod hittade jag här länk och är gratis. Den är på danska men tycker att den är lätt att förstå och följa trots allt och har bra bilder att följa.

Några viktiga saker jag upptäckte Jag valde att brodera stora kanin med samma rosa som jag använde till skor, skosnören, halsduk, vantar och rosett på vantar. Om man ska brodera rekommenderar jag att man gör detta innan man virkat hela kroppen och bara fyllt benen, då är det lättare att fästa garnet. Ett misstag jag själv gjorde.

Ett annat tips är att när man syr fast huvudet på koppen lämna då ett litet hål, stoppa i extra fyllning och sy klart. Då blir det mer stabilitet i huvudet. Kaninen går att variera i oändlighet med hjälp av färg, storlek och typ av garn du använder. Jag gjorde även en i Drops Lima vilket var helt underbart att arbeta med och blev i storlek något mellan dessa två. 

 

Material Garnet jag använde var Järbos 8/4 till den svart/vita och Drops Paris till den grå/rosa och kan naturligtvis köpas i Garnaffären.se.

 Men som sagt går det använda vilket garn och färg som faller dig i smaken. Jag använde säkerhetsögon så de tåls att leka med och stoppade med fyllning från en kudde men garnaffaren.se har fyllnadsvadd som är kanon till just detta om man inte har nån kudde liggandes till övers hemma. Min make börjar undra vart alla kuddar tar vägen ha ha ha! Men låt det bli vår hemlighet ;)

Svart och vit kanin ca. 24cm hög virkad med virknål 2.5: Vitt merciserat garn 8/4 från Järbo länk Svart merciserat garn 8/4 från Järbo länk

 

 

Svårt att säga exakt mängd garn som användes men du får ut flera stycken kaniner på en 200g nystan som jag använde. Varför inte köpa de mindre i flera färger och gör en hel familj. Grå och rosa kanin ca. 37cm hög virkad med virknål 4.5: Drops Paris klarrosa 06 Drops Paris Ljusgrå 23 Drops Paris vit 16 Samma här med mängden garn.

Jag använde restgarn från ett annat projekt men en halv vit, 1 rosa och 2 grå och du klarar dig helt säkert.

Du behöver även: Nål att sy ihop delar och ev. brodera med Fyllnadsvadd länk Säkerhetsögon 6mm

Lycka till! Fru Backlund

Drops Spring Lane - Ledtråd #2

 

Ledtråd #2 - Låt oss göra färdigt den första rutan!

Andra ledtråden i säsongens Drops Crochet-Along innehåller varv 6 till 11 i den ruta som vi kallar för A.1. Vi använder specificerade diagram som är enkelt beskrivna i text samt bilder av hur det verkliga arbetet ser ut, maska för maska. Om du är van vid att virka efter diagram, så finner du ett komplett diagram med symboler längst ner under alla bilderna. Vill du heller följa våra instruktionsvideoer, så ligger de nederst på sidan.

Färger

I detta steg (A.1) använder vi följande färgkombination:

VARV 6: 01 vit
VARV 7: 17 ljus syren
VARV 8: 15 ljung
VARV 9: 05 ljus blå
VARV 10+ 11: 01 vit

FÄRGTIPS:
Använder du en annan färgkombination än den vi virkar i?
Gör en anteckning om vilket färgnummer som ersätter vilket innan du börjar genom att se på original materialet här.

VIRKINFO:
Informasjon som står mellan två * ska repeteras varje gång det står så *-* i beskrivningen. De röda symbolerna i diagrammen beskrivs i texten över bilderna.

Låt oss börja!

Ta fram den första cirkeln vi gjorde i Ledtråd #1.

VARV 6:
Virka 1 luftmaska.

Virka * 1 fastmaska i var och en av de 2 nästa maskorna, 1 halvstolpe i nästa maska, 1 stolpe i var och en av de nästa 3 maskorna, 2 dubbelstolpar i nästa maska, 3 luftmaskor (hörnet), 2 dubbelstolpar i samma maska, 1 stolpe i var och en av de nästa 3 maskorna, 1 halvstolpe i nästa maska, 1 fastmaska i var och en av de nästa 10 maskorna *, upprepa *-* 4 ggr totalt.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i luftmaskan i början av varvet, byt inte färg.

VARV 7:
Virka 1 smygmaska i var och en av de 2 nästa fastmaskorna, byt till ljus syren när sista smygmaskan virkas, läs FÄRGBYTESTIPS nedan, 1 luftmaska, klipp av den vita tråden.

FÄRGBYTE-TIPS:
För att få finast övergång vid färgbyte virkas sista maskan före färgbytet med den nya färgen.

Virka * 1 fastmaska i halvstolpen, hoppa över 2 stolpar, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor (hörnet), 2 stolpar om samma luftmaskbåge, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, hoppa över 2 maskor, 1 fastmaska i nästa maska, hoppa över 2 maskor, 3 stolpar i nästa maska, 1 luftmaska, 3 stolpar i samma maska, hoppa över 2 maskor, 1 fastmaska i nästa maska. Hoppa över 2 maskor, 3 stolpar i nästa maska, 1 luftmaska, 3 stolpar i samma maska, hoppa över 3 maskor *, upprepa *-* 4 ggr totalt, men på sista upprepningen hoppar man också över de två smygmaskorna och luftmaskan i början av varvet.

Avsluta varvet med 1 smygmaska i fastmaskan i början av varvet. Läs FÄRGBYTESTIPS ovan, byt till ljung och klipp av den ljust syrenfärgade tråden.

VARV 8:
Virka 3 luftmaskor.

Virka * 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 3 luftmaskor (hörnet), 2 fastmaskor om samma luftmaskbåge, 1 fastmaska i var och en av de 3 nästa maskorna, 2 lufftmaskor, hoppa över 2 maskor, ** 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 1 fastmaska om luftmaskan, 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor **, upprepa **-** 1 gång till, 1 stolpe i nästa maska *. Upprepa *-* 4 ggr totalt, men avsluta med 1 smygmaska i stället för 1 stolpe i sista upprepningen.

Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet, läs FÄRGBYTESTIPS ovan. Byt till ljus blå och klipp av den ljungfärgade tråden.

VARV 9:
Virka 3 luftmaskor, 2 stolpar om luftmaskbågen, 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna.

HÖRN: Virka 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge.

irka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i nästa maska, ** 2 stolpar om luftmaskbågen, 1 stolpe i nästa maska **, upprepa **-** 2 ggr till. Virka 1 stolpe i samma maska, upprepa **-** 3 ggr till. Virka 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna *. Virka HÖRN och *-* 3 ggr totalt.

Virka HÖRN, se förklaring ovan.
Virka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i nästa maska, ** 2 stolpar om luftmaskbågen, 1 stolpe i nästa maska **, upprepa **-** två ggr till. Virka 1 stolpe i samma maska, upprepa **-** 1 gång till. Virka 2 stolpar om luftmaskbågen. Avsluta varvet med en smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet. Byt inte färg.

VARV 10:
Virka 1 smygmaska i var och en av de 2 nästa maskorna, samtidigt som det byts till vit i den sista maskan, läs FÄRGBYTESTIPS ovan, 3 luftmaskor, klipp av den ljus blå tråden. Virka 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna.

HÖRN:
Virka 2 stolpar om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 stolpar om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, ** 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor **, upprepa **-** 2 ggr till. Virka 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 2 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, virka **-** 3 ggr, 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 3 nästa maskorna *.
Virka HÖRN, se förklaringen ovan och *-* 3 ggr totalt, virka HÖRN.

Virka 1 stolpe i var och en av de 3 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, * 1 stolpe i nästa maska, 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor *, upprepa *-* 2 ggr till. Virka 1 stolpe i nästa maska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, 1 stolpe i var och en av de 2 nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska. Upprepa *-* 2 ggr.
Avsluta med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet, byt inte färg.

VARV 11:
Virka 1 luftmaska, 1 fastmaska i 3:e luftmaskan från föregående varv, 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 1 fastmaska i / om var och en av de 7 nästa maskorna.

HÖRN:
Virka 2 fastmaskor om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 2 fastmaskor om samma luftmaskbåge.

Virka * 1 fastmaska i var och en av de nästa maskorna och 2 fastmaskor om varje luftmaskbåge *. Virka HÖRN, se förklaring ovan och *-* hela varvet runt = 160 fastmaskor och 12 luftmaskor (4 luftmaskbågar).

Avsluta med 1 smygmaska i luftmaskan i början av varvet. Klipp av och fäst alla trådarna.

Färdig!

Nu fattas det bara att virka varv 6-11 på den andra rutan i en ny färgkombination:

VARV 6: 01 vit
VARV 7: 17 ljus syren
VARV 8: 16 syren
VARV 9: 05 ljus blå
VARV 10+11: 01 vit

Färdig!

Här ser du hur båda färgkombinationerna med diagram A.1 kommer att se ut när de är färdiga. Rutorna ska vara 25 x 25 cm.

Komplett diagram för ledtråd 2

=luftmaska
=smygmaska i / om maska
=fastmaska i maska
=fastmaska om luftmaska/luftmaskebåge
=halvstolpe i maska
=stolpe om luftmaska/luftmaskbågen
=stolpe i maska
=dobbelstolpe i maska
=3 luftmaskor

Video

Behöver du mer hjälp med teknikerna?

I denna video visar vi alla olika tekniker du behöver kunna för att göra klart Ledtråd #2.

 Orginalartikelhttp://www.garnstudio.com/dropsalong-clue.php?id=18&cid=12

Drops Spring Lane - Ledtråd #1

Ledtråd #1 - Nu börjar vi!

Den första ledtråden i den här säsongens Crochet-Along består av diagram, text och bilder som visar hur du ska gå fram steg för steg. Om du vill börja utan hjälp av bilderna, kan du se video och ett komplett diagram längst ner på sidan.

Låt oss komma i gång

Köp material - Klicka här

Färger

I detta första steg (A.1) använder vi följande färgkombinationer:

UPPLÄGGNING + VARV 1: 01 vit
VARV 2: 05 ljus blå
VARV 3: 06 ljus jeansblå
VARV 4: 17 ljus syren
VARV 5: 16 syren

VIRKINFO:
Information som står mellan två * ska repeteras varje gång det står så här *-* i beskrivningen. De röda symbolerna i diagrammen beskrivs i texten över bilderna.

UPPLÄGGNING:
Virka 4 luftmaskor med vit, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan – se punkt på cirkeln, varvet börjar och slutar här.

VARV 1:
Virka 3 luftmaskor (=1 stolpe).

Virka * 1 luftmaska, 1 stolpe om luftmaskringen *, upprepa *-* 11 ggr totalt, 1 luftmaska = 12 stolpar om luftmaskringen.

Varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan, läs FÄRGEBYTESTIPS nedan, byt till ljus blå och klipp av den vita tråden.

FÄRGBYTESTIPS:
För att få finast övergång vid färgbyte virkas sista smygmaskan på varvet med den nya färgen.

VARV 2:
Virka 3 luftmaskor.

Virka * 2 stolpar om nästa luftmaska, 1 stolpe i nästa stolpe *, upprepa *-* 11 ggr totalt, 2 stolpar om sista luftmaskan.

Varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan, läs FÄRGBYTESTIPS ovan, byt till ljus jeansblå och klipp av den ljus blå tråden.

VARV 3:
Virka 4 luftmaskor (motsvarar 1 dubbelstolpe), virka 2 dubbelstolpar i nästa maska, men vänta med sista omslaget och genomdragningen på båda dessa dubbelstolpar, virka 1 dubbelstolpe i nästa maska och drag sista omslaget genom alla 4 öglorna på nålen, 5 luftmaskor.

Virka 1 dubbelstolpe i nästa maska, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 2 dubbelstolpar i nästa maska, men vänta med sista omslaget och genomdragingen på båda dessa dubbelstolpar, virka 1 dubbelstolpe i nästa maska och drag sista omslaget genom alla 5 öglorna på nålen, 5 luftmaskor *, upprepa *-* 11 ggr totalt.

Avsluta med 1 smygmaska i 4:e luftmaskan i början av varvet, läs FÄRGBYTESTIPS ovan, byt till ljus syren och klipp av den ljus jeansblåa tråden.

VARV 4:
Virka 1 luftmaska.

Virka 6 fastmaskor om varje luftmaskbåge varvet runt (= 72 fastmaskor).

Avsluta med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet. Byt till syren, läs FÄRGBYTESTIPS ovan, klipp inte av den ljust syrenfärgade tråden.

VARV 5:
Virka 1 luftmaska.

Virka * 1 fastmaska i var och en av de nästa 6 maskorna, 1 halvstolpe om toppen av dubbelstolpgruppen från varv 3 *, upprepa *-* varvet runt (= 12 ggr totalt).

Avsluta med 1 smygmaska i luftmaskan i början av varvet, läs FÄRGBYTESTIPS ovan. Byt till vit och klipp av den syrenfärgade tråden. 72 fastmaskor och 12 halvstolpar.

Lägg arbetet åt sidan, och gör en till i en ny färgkombination:

A.1 – färgkombination B:
UPPLÄGGNING + VARV 1: 01 vit
VARV 2: 17 ljus syren
VARV 3: 16 syren
VARV 4: 05 ljus blå
VARV 5: 06 ljus jeansblå

Färdig!

Ledtråd 1 är nu färdig och du har totalt 2 cirklar vilka ser ut som på bilden under. Vi har alltså gjort fram t.o.m. varv 5 av diagram A.1.

Komplett diagram för ledtråd 1

=4 luftmaskor, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan – se punkt på cirkeln, varvet börjar och slutar här
=luftmaska
=smygmaska i / om maskan
=fastmaska om luftmaskbågen
=fastmaska i maskan
=stolpe om luftmaska/luftmaskring
=stolpe i maska
=4 DUBBELSTOLPAR VIRKADE TILLSAMMANS I BÖRJAN AV VARVET: 4 luftmaskor (motsvarar 1 dubbelstolpe), virka 2 dubbelstolpar i nästa maska, men vänta med sista omslaget och genomdragningen på båda dessa dubbelstolparna, virka 1 dubbelstolpe i nästa maska och drag sista omslaget genom alla 4 öglorna på nålen
=4 DUBBELSTOLPAR VIRKADE TILLSAMMANS: virka 1 dubbelstolpe i nästa maska, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 2 dubbelstolpar i nästa maska, men vänta med sista omslaget och genomdragingen på båda dessa dubbelstolpar, virka 1 dubbelstolpe i nästa maska och drag sista omslaget genom alla 5 öglorna på nålen
=5 luftmaskor
=Virka 1 halvstolpe om toppen av dubbelstolpgruppen från 3:e varvet

Video

Behöver du mer hjälp med teknikerna?

I denna video visar vi alla olika tekniker du behöver kunna för att göra klart Ledtråd #1.

 

Virkat Sommarlinne i "Drops Cotton Light" av Fridas Virkblogg.

Ett urval ur Fridas Virkblogg, www.litenvirktant.se

 

Vi är så glada över att vi har startat upp ett samarbete tillsammans med denna härliga bloggtjej. Gå gärna in och kika på hennes blogg för mer inspiration och tips. www.litenvirktant.se

 

                          

Värmen är här och jag tror inte att jag är den enda som tycker att det är riktigt härligt. Lägligt nog blev jag precis färdig med ett projekt som jag jobbat med i någon månad, ett virkat sommarlinne. Jag har designat det själv, men jag har tyvärr inte skrivit ner något exakt mönster. Jag tänkte däremot skriva hur jag gått tillväga, så att du ändå kan virka ett eget sommarlinne om du vill.

 

 

Linnet består av åtta rutor med några rader virkad zickzack nedtill. Jag valde att göra så kallade "farmorsrutor" eller "fyllda mormorsrutor".

Jag har virkat linnet i Cotton Light från Drops, med virknål nummer 3,5.

Garnet var ganska jobbigt att virka i då det delade sig hela tiden, men jag tyckte ändå att det gick rätt så bra. Jag köpte det i juli förra året och då var planen att det skulle bli ett fint linne som jag spanat in länge.

Jag kom en bra bit på det linnet innan jag insåg att trots att jag följde mönstret blev passformen inte bra över huvud taget. Då tappade jag lusten och linnet hamnade i en låda och blev liggande där. När jag i början av april hittade linnet repade jag upp alltihop för att göra något annat av garnet, och så blev det det här linnet istället! Linnet är virkat helt efter mina mått men storleken är lätt att anpassa. Jag har vanligtvis storlek small eller medium på mina kläder, och mitt linne mäter 35 cm över bredden när det ligger platt på marken.

Jag ville göra det enkelt för mig, så jag bestämde mig för att bygga upp linnet av rutor. Att hålla på att virka, prova, mäta, repa upp, virka om och repa upp och virka om igen hade jag ingen lust med, och därför kändes rutor som en bra idé.

Jag tog mått på mig själv, ritade upp en skiss på linnet och satte igång. Jag måste bara passa på att säga att en del bilder i inlägget är tagna med min mobilkamera medan andra är tagna med en ordentlig kamera, så därför är kvaliteten inte riktigt densamma på alla bilder. Det är jag, ansiktet bakom alla dessa virkade saker, som syns på bilderna med sommarlinnet och de bilder som jag är med på är tagna av min syster.

 

 

 

Så här gjorde jag när jag virkade mitt sommarlinne: Jag tog ett måttband och mätte runt mig själv över bysten där den är som störst. Sedan delade jag den siffran med tre, för att ta reda på hur stora rutorna behövde vara på diagonalen. Här är det superlätt att anpassa storleken, mät bara som jag gjorde och dela det med tre, och så virkar du så många varv på dina rutor att diagonalen mäter den siffra du fått fram.

Jag virkade åtta rutor i rätt storlek efter ett diagram jag hittat någonstans på nätet. Jag har inte kvar det nu men mönster på en sådan ruta finns överallt på nätet, både som diagram och beskrivning. Sök bara på något av namnen, "farmorsruta" eller "fylld mormorsruta", eller "solid granny square" som den kallas på engelska, så hittar du den garanterat.

Eftersom mina rutor blev lite ojämna blockade jag dem. Jag mätte rutorna noga medan jag nålade upp dem på min blockningsmatta (en träningsmatta som jag köpt på Biltema) för att de skulle få rätt storlek. Sedan lade jag fuktiga handdukar över dem och lät alltihop ligga och torka.

 

   

 

När rutorna var torra sydde jag ihop dem med kaststygn genom ena maskbågen. Här kan du välja att virka ihop dina rutor men jag tycker oftast att det blir snyggare att sy ihop rutor än att virka ihop dem. ¨ När alla rutor var ihopsydda såg det ut så här:

 

Min tanke var från början att det var så här linnet skulle se ut, men när jag provade det insåg jag att det skulle bli alldeles för kort. Därför bestämde jag mig för att virka på zickzackmönster längst ner för att förlänga linnet

 

För att göra det börjar du helt enkelt någonstans i nederkanten på linnet med en så kallad stående stolpe - här hittar du min beskrivning på hur man gör det. Sedan virkar du en stolpe i varje maska varvet runt, utom i längst ut i topparna och i längst in i dalarna.Då gör du istället så här:

  • När du kommer till en topp virkar du två stolpar, tre luftmaskor och sedan två stolpar igen runt luftmaskorna i toppen. Fortsätt sedan som vanligt.
  • När du kommer till en dal hoppar du bara över de fyra maskor som är längst ner i dalen och sedan fortsätter du som vanligt i nästa maska.

Avsluta varje varv med en smygmaska och börja varje varv med tre luftmaskor (dessa räknas som den första stolpen). Jag virkade zickzackmönster i tio varv.Här kan du själv anpassa längden genom att göra fler eller färre varv med zickzack.

När jag var nöjd med längden på linnet avslutade jag med ett varv med fasta maskor. Jag gjorde en fast maska i varje maska, utom i topparna där jag gjorde fyra fasta maskor runt luftmaskbågen. I dalarna gjorde jag precis som resten av varvet, en fast maska i varje maska. Jag avslutade varvet med en smygmaska i den första maskan.

Därefter var det dags att fixa till överkanten och medan jag gjorde det virkade jag banden som knyts i nacken. Jag virkade, precis som i nederkanten, en fast maska i varje maska, och jag började varvet med en stående fastmaska som du hittar beskrivning på här. När jag kom till den första toppen gjorde jag två fasta maskor om luftmaskbågen i toppen, och därefter gjorde jag en lång luftmaskkedja. Jag gjorde 66 luftmaskor, men här kan du anpassa längden på dina knytband genom att göra fler eller färre luftmaskor i kedjan. Jag virkade sedan 65 fasta maskor tillbaka längs kedjan (den yttersta luftmaskan gjorde jag bara för att vända med).När jag gjort fasta maskor längs hela luftmaskkedjan virkade jag två fasta maskor till om luftmaskbågen i toppen på linnet, och sedan fortsatte jag att virka fasta maskor runt överkanten på linnet.

 

Här nedan har jag försökt förtydliga hur jag virkat kring knytbanden med två bilder. Nere till höger på den högra bilden ser du först de två första fasta maskorna som virkas runt luftmaskbågen i toppen, och sedan visar de blå strecken luftmaskkedjan som bildar knytbandet. Sedan kan du se de fasta maskorna som virkas längs luftmaskkedjan (de kortare röda strecken) och längst ner till vänster på bilden visas de två fasta maskor som virkas runt luftmaskbågen i toppen innan du fortsätter som vanligt med en fast maska i varje maska.

 

 

 

När jag kom till nästa topp gjorde jag precis likadant som i den första, för att skapa ett till knytband. Därefter fortsatte jag med fasta maskor och jag avslutade sedan varvet med en smygmaska i den första maskan. Så där, det var allt! Nu är linnet klart och det är bara att ta på det och gå ut och njuta av solen!

Virkmönster till Julkalenderns "Selma-mössa" och halskrage i Ulrika

Mössa & halsduk är virkad i ullgarnet ULRIKA. OBS! Krage och halsduk är virkade ganska löst. Om du virkar hårt, gå upp en stl i virknål! Kontrollera masktätheten!!!

Garnalternativ med samma masktäthet: (tänk på att garnåtgången kan ändras vid byte av garnkvalitet)

Freja (100% akryl)

Soft Lama (100% baby lama)  

GARNÅTGÅNGAR & TILLBEHÖR Mössa Storlek: One Size. Omkrets ca 50 cm. Höjd ouppvikt och utan tofs, ca 28 cm Garn, Ulrika: 2 nystan fg 05 oblekt, 3 nystan fg 03 ljusgrå + fg 45 röd till sömmen

Virknål: 8 och 4½ Masktäthet med 3 trådar Ulrika: 9 stolpar = 10 cm Halskrage: Storlek: One Size, Längd ca 72 cm, bredd ca 19 cm

Garn: Ulrika 1 nystan fg 05 oblekt, 3 nystan 03 ljusgrå Virknål: 9 Masktäthet med 4 trådar Ulrika: 5 stolpar = 10 cm

Tillbehör: 3 stora knappar Ca 3½-4 cm i diameter OBS! Knapparna på bilden är privata!

lm = luftmaska

sm = smugmaska

fm = fastmaska

st = stolpe

dst = dubbelstolpe

rstf = reliefstolpe framifrån

rstb = reliefstolpe bakifrån

rdstf = relief dubbelstolpe framifrån

öka = 2 m i samma m

För att se hur man virkar reliefstolpar kan du kika här: reliefstolpar Reliefdubbelstolpar virkas enligt samma princip. Andra virkförklaringar hittar du under etiketten virkkurser till höger i menyn.

Första st på ett varv ersätts av 3 lm. Första hst på ett varv ersätts av 2 lm På mössan sluts varvet med 1 sm i 3:e lm.

VIRKAD MÖSSA Garn/generell virkinformation, se ovan Info för "fläta" se nedan. Om du tycker att flätan är för svår, så går det jättebra att ersätta v 5 med v 6, dvs, du upprepar v 6 mellan v5- v16. Virka med 3 trådar varav 1 vi och 2 grå V1: Virka 10 st runt en magisk ring/löpögla V2: öka i varje m = 20 st V3: (1 st, öka)x10 = 30 st V4: (2 st, öka)x10 = 40 st V5: (4 st, "fläta")*5 = 40 st V6: (4 st, 4 rdstf)*5= 40 st V7-10: Upprepa v 5-6 V11-16: ( 2 rstf, 2 rstb) x 10 (40 st) Fäst lösa trådar. Vik upp kanten och virka dit en röd kant (med rött garn, 1 tråd) med fasta m. Gör en tofs "på klassiskt vis" med genom att snurra garn runt två cirklar med hål i gjorda av hård kartong.

Sy fast tofsen på mössan. Tofs till mössa Fläta: Hoppa över två m. Virka rdstfi de två nästkommande m, Virka rdstf i de två m du just hoppade över.

HALKRAGE Garn/generell virkinformation, se ovan Virka med 4 trådar, varav 1 vit och 3 grå Virka LÖST 44 lm Virka 8 varv med hst i bakre maskbågen.

Klipp av och fäst garnet.

Sy dit knappar. Vik ned kortsidan mot långsidan och sy fast knapparna längs den "linjen" som vikningen bildar. Se bild Vi har lagt garnet utanför på bild 1 för att du skall se bättre hur den "tänkta linjen" går.. Du kan lägga den på insidan, längs vikkanten och sedan fälla ut kragen igen och sy fast knapparna längs linjen. Då halskragen är så lös i sig behövs inga knapphål utan du sticker bara igenom knapparna längs kortsidan. Vill du gärna ha knapphål så kan du hoppa över näst sista hst på v 1, 5 och 7, och ersätta den med 1 lm. På nästa v virkas då hst runt denna lm.

 

Stickmönster till julkalenderns "Selma" halskrage och mössa på jumperstickor i Ulrika

 

Garnalternativ med samma masktäthet: (tänk på att garnåtgången kan ändras vid byte av garnkvalitet)

Freja (100% akryl)

Soft Lama (100% baby lama)

 

 GARNÅTGÅNGAR & TILLBEHÖR Mössa Storlek: One Size. Omkrets ca 52 cm. Höjd nedvikt och utan tofs, ca 28 cm Garn, Ulrika: (2 nystan fg 04 vit, 3 nystan fg 03 ljusgrå + 1 nyst fg 45 röd till röda kanten)

 

Jumperstickor: 8 och 9 + flätsticka/hjälpsticka Masktäthet med 3 trådar Ulrika på stickor 8: 10 m resårstickning (2 r, 2 a) = 10 cm

 

Tillbehör: Grov nål att sy igen mössan med och virknål 4½ till röda kanten.

 

Halskrage: Storlek: One Size, Längd ca 74 cm, bredd ca 18 cm

Garn: Ulrika: (1 nystan fg 04 vit, 3 nystan 03 ljusgrå) Jumperstickor: 12 (Obs sticka löst, kontrollera stickfastheten)!

Masktäthet med 4 trådar Ulrika: 8½ m resårstickning (1 r, 1 a) = 10 cm

Tillbehör: 3 stora knappar Ca 4 cm i diameter OBS! Knapparna på bilden är privata! Nål att sy fast knapparna med

 

BESKRIVNING STICKAD MÖSSA Sticka med 3 trådar varav 1 vit och 2 grå De två yttersta m är kantmaskor. Den första kantm på varvet stickas avigt och den sista rät i bakre maskbågen. Lägg upp 58 m på jumperstickor 8 Sticka resårstickning (2 r, 2 a) i ca 8 cm

Flätmönster: V1: *4 r, lyft 2 m och sätt på en lös sticka och lägg bakom arbetet. Sticka 2 rm. Sticka de 2 avlyfta m räta* Upprepa varvet ut V2: am V3: rm V4: am V5-V16: Upprepa v 1-4 V17 (minskningsvarv): *1 rm, 2 rm tills, 1 rm, lyft 2 m och sätt på en lös sticka och lägg bakom arbetet. Sticka 2 rm. Sticka de 2 avlyfta m räta* Upprepa varvet ut (49 m efter minskning) V18: am V19 (minskningsvarv) *1 rm, 2 rm tills, 4 r* upprepa varvet ut (42 m efter minskning) V20: am V21 (minskningsvarv): *2 rm tills, lyft 2 m och sätt på en lös sticka och lägg bakom arbetet. Sticka 2 rm. Sticka de 2 lyfta m räta* Upprepa varvet ut (35 m efter minskning) V22: am V23 (minskningsvarv) *1 r, 2 rm tills, 2 r*x 7 (28 m efter minskning) V24: aviga m V25 (minskningsvarv) 2 rm tills x 14 (14 m efter minskning) V26: aviga m V27 (minskningsvarv) 2 rm tills x 7 (7 m efter minskning) V28: am Klipp av garnet så det blir ca 60-70 cm och sätt det på en grov nål. För nålen genom maskorna på stickan och drag åt. Fäst ev med något snygn.

Sy sedan igen mössan i kantmaskorna. För att få en smidigare söm kan du fästa 2 av trådarna på toppen av mössan och sedan sy ihop med de resterande 2 trådarna. Vik upp kanten och virka dit en röd kant (med rött garn, 1 tråd) med fasta m.

Gör en tofs "på klassiskt vis" med genom att snurra garn runt två cirklar med hål i gjorda av hård kartong. Sy fast tofsen på mössan.

 

Mysteriestickning Frost - del 4

Hej och varmt välkommen till sista delen av vår mysteriestickning!

 

Byt till fg 1. Minska nu enl följ: Sticka 1 m, 2 m tills, 22 m, 1 ödhpt (= lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över), 2 m, 2 m tills, 22 m, 1 ödhpt, 1 m. Sticka 1 v utan minskningar.

 

Minska på nästa v: Sticka 1 m, 2 m tills, 20 m, 1 ödhpt, 2 m, 2 m tills, 20 m, 1 ödhpt, 1 m. Fortsätt att minska på detta sätt tills totalt 9 minskningsv är gjorda.

Tag av garnet, träd genom de återst m och fäst.

Tummen: Sätt tumkilens m på st 3. Med fg 2, plocka upp 2 m vid tumgreppet och sticka runt i slätst (alla v räta) i 5 cm. Sticka m 2 och 2 tills på nästa v.

 

Tag av garnet, träd genom de återst m och fäst. .