info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Går det att sticka fred?

Går det att sticka fred?

Ny utställning 2015 "Knitting Peace med Cirkus Cirkör 01 december 2015 - 03 april 2016

Går det att sticka fred? Kan själva strävan göra skillnad? Dessa frågor ställer Armémuseum och Cirkus Cirkör i en utställning som öppnar på Armémuseum 1 december 2015.

Välkommen till Knitting Peace – utställningen Armémuseum berör krig och fred i sina utställningar.

Samma tema finns i Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace. Vi vill beröra och lyfta frågor som angår oss alla – men med helt olika metoder. Cirkus Cirkör berättar med nycirkusens kraft och förmedlar känslor.

Armémuseum berättar genom att tydligt presentera fakta och årtal som forskats fram ur olika källor. Armémuseum vill med samarbetet visa en utställning som innehåller museets vanliga tema, men i en poetisk form som lämnar utrymme till fantasi och känsla. I Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace ställs frågorna: Är strävan meningen med livet? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan strävan förändra? Går det att sticka fred?

Knitting Peace har sedan 2013 spelats 300 gånger i 10 länder. Parallellt startades ett stickupprop där Cirkus Cirkör uppmanade omvärlden att sticka något i vitt garn och skicka in det med svar på frågorna: Varför stickar du? Går det att sticka fred? Vad strävar du efter?

Tusentals stickade alster och kloka tankar har kommit in från världens alla hörn. De har inspirerat föreställningen och använts i utställningar vid spelplatsers foajéer. På Armémuseum visar vi upp dessa alster i ett cirkuspedagogiskt, historiskt och politiskt sammanhang. En fredsmanifestation i en världspolitiskt mycket orolig tid.

TACK alla stickare, cirkusartister och gränsöverskridare! Nu fortsätter vi att sticka fred! Ett stickupprop! Utställningen kommer att visa vita stickningar från en större samling som pågått under flera år för att knyta samman människor från jordens alla hörn. För att lyckas behöver vi din hjälp! Många små värmande handlingar kan tillsammans skapa den uppmärksamhet som krävs för att göra skillnad. I utställningen varvas de vita stickningarna och stickarnas egna tankar om stickning och fred tillsammans med exempel på stickning som politik och aktivism.

Skicka in dina vita stickningar till Armémuseum och svara gärna på nedanstående frågor! -Varför stickar du? -Vad strävar du efter? -Går det att sticka fred?

Skicka in dina alster till Maria Skans, Armémuseum Box 140 95, 104 41 Stockholm Glöm inte bifoga namn, adress och telefonnummer, samt ditt svar på ovanstående frågor.

Foto:Crystal Gregory"

Skriv en kommentar