info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Hållbarhet


Hur vi arbetar med hållbarheten i vår vardag

  • Vi skriver endast ut en orderlapp för plock och som följesedel.
  • Vi återanvänder utskriftspapper som blir fel.
  • Våra påsar som vi plockar garnet i är tillverkade av återvinbart material som inom ett år blir till rinnande vatten, läs nedan.
  • Vi slösar inte på värmen i våra lokaler.
  • Vi sopsorterar och slänger all överbliven kartong på soptippen.
  • Vi skickar alla fakturor via mejl.
  • Vi satsar på att ta hem garn som är återvunnet från textilbranschen så som garnsorterna Zpagetti Baby Cones, Ribbon xl från Järbo Garn. Drops Paris Bomullsgarn färg 100, 101, 102 och 103 från Garnstudio

Klicka här för att se alla våra hållbara garner

Vad gäller personalbiten har vi ett starkt samarbete med Arbetsförmedlingen. Vi har möjligheten att anpassa arbetsuppgifterna hos oss och svårighetsgraden i arbetsuppgiftern, vilket lämpar sig väldigt bra vid arbetsanpassning. Vi ser till att personalen får stöd i sin funktionsnedsättning och arbetar med daglig arbets struktur som är klar och tydlig för alla anställda. Vi anser att alla är lika värda och har något bra att tillföra Garnaffären. Vi arbetar utifrån tre valda (gemensamt val i hela gruppen) värdeords grupper: Lika värde/omtanke/respekt/förtroende, Samarbete/hjälpsamhet och Nyfikenhet/engagerade.

OEKO-TEX Certifiering

Vi säljer garn från Garnstudio.com och Järbo Garn och följande garnsorter från dem år märkta med Oeko-Tex® certificate Alaska, Baby Merino, Belle, Big Delight, Big Merino, Cotton Light, Cotton Merino, Delight, Eskimo, Fabel, Karisma, Merino Extra Fine, Muskat, Paris, Polaris, Puna och

Safran. OEKO-Tex certifiering Med Oeko-Tex cerifiering menas att:

OEKO-TEX certifiering visar att en produkter är trygg att använda med avseende på hälsofarliga ämnen?

 En certifiering innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, d.v.s. inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga.

Oeko-Tex® standard 100 är det mest kända och spridda varumärket i världen och därför också världens ledande märkning för textilier, läder, tillbehör och producenter som provats med avseende på hälsofarliga ämnen.

Certifiering från fiber till slutprodukt Certifiering kan ske för produkter i alla olika steg i den textila kedjan från fibrer till färdiga slutprodukter samt tillbehör.

Testerna utförs endast hos något av de välrenommerade textila forsknings- och testinstitut som är anslutna till Oeko-Tex® Association.

Testkriterier Exempel på parametrar som ingår i Oeko-Tex® Standard 100 är förbjudna azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, biologiskt aktiva produkter och flamskyddsmedel.

MIRASOL PROJEKTET

Garnstudios alpacaull produceras hos 2 av de absolut största spinnerierna i Peru där den ena bl.a. har mirasol projektet, vilket innebär:  

"Filosfin bakom  Mirasol Projektet är väldigt enkelt, "Mirasol projektet" stödjer lokala områden i Peru. Perus ursprung och kultur av textil konst är rik och gammal. The Mirasol Yarn Collection inkluderar garn tillverkad från djur som är uppfödda i dessa områden flera generationer tillbaka på Perus slätter. Utan dem hade vi inte haft dessa vackra garner. Genom att vi köper  Mirasol garn stöttar vi fårfarmarna och deras familjer." 

Garnstudio arbetar med de största och högst ansedda producenterna som finns och det är samma producenter som de andra stora i branschen jobbar med. Det förekommer inget barnarbete och den största delen av produktionen sker i Europa. 

FAIRTRADE MARK

Vi köper och säljer garn från Järbo Garn som är "Fair Trade" märkt. Detta innebär att "Manos Del Uruguay" är ett icke-vinstdrivet kooperativ som ägs och drivs av lantbrukande kvinnor. Deras mission är att skapa arbetstillfällen och inkomst för kvinnor från Uruguays landsbygd.

Som medlemmar av World Fair Trade Organization (WFTO) präglas Manos affärsmetoder av transparens, rättvisa och respekt. Fino, Lace, Serena, Silk Blend och Alegria produceras av lokala fibrer som ull, alpacka, lin, bomull och silke.

Manos färger är deras signum. Hemligheten ligger i små partier som färgas i vedeldade vattenkokare. Faktorer som det lokala vattnet, vädret och tid på året bidrar alla till de subtila nyanserna i de färger som tas fram. Du kan se ursprunget från varje härva garn som tillverkats, och dessutom hittar du hantverkarens signatur på etiketten.

Därför vet du precis vem och vilka som gagnas av just det garn du köper.

Vad menas med Fairtrade certifiering?

Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Fairtrade bidrar till att odlare och anställda med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Barnarbete och disikrimering motverkas. Istället främjas produktionen av ekologiskt, miljöhänsyn, demokrati och organisationsrätt.

Fairtrade säkerställer att all anställd arbetskraft får avtalsenliga löner.

Odlare/lantbrukare garanteras även en Fairtrade-premie, ett ekonomiskt tillskott som ska gå till investeringar i lokalsamhället.

I dag är Fairtrade en välkänd märkning och finns på över 2600 produkter på den svenska marknaden.

  • Vad gäller personalbiten har vi ett starkt samarbete med Arbetsförmedlingen, SiUS, där vi ger ungdomar med funktionsnedsättningar möjlighet till arbete. Vi kan anpassa arbetsuppgifterna hos oss och svårighetsgraden i arbetsuppgifterna vilket lämpar sig väldigt bra vid arbetsanpassning. Vi ser till att personalen får stöd i sin funktionsnedsättning och arbetar med daglig arbets struktur som är klar och tydlig för alla anställda. Vi anser att alla är lika värda och har något bra att tillföra Garnaffären.
  • Vi arbetar utifrån tre valda (gemensamt val i hela gruppen) värdeords grupper: Lika värde/omtanke/respekt/förtroende, Samarbete/hjälpsamhet och Nyfikenhet/engagerade.

Miljövänliga packpåsar från Maxipack

Info om våra pckpåsar:

Varje order som vi får plockas i genomskinliga påsar, dessa köper vi från företaget, "Maxipac". Påsarna är tillverkade av högsta LD- samt HDPE-kvalitet (Low Density/High Density Poly Eten). Både LD- samt HDPE-plast kan återvinnas och avger ej giftiga gaser vid förbränning samt skadar ej miljön vid markdeponering. Maxipacs produkter omfattas av producentansvar enligt förordningar SFS 1994: 1235.

Våra packpåsar är godkända i såväl EU som USA för livsmedelskontakt och uppfyller alla hygieniska krav i tillverkningsprocessen.

Några miljötips

- Återanvänd dina kassar flera gånger

- Se till att alla dina kassar går till återvinning

- Påsar utan tryck ger en mindre miljöpåverkan

- Plastpåsen är faktiskt svår att slå ur miljöhänsyn, åtminstone om man återanvänder den några gånger och sedan lämnar in den så att den får bli ny plast eller energi.

– Livscykelmässigt, om man tittar på analyser som har gjorts, så behöver du använda en papperspåse ungefär fyra gånger för att väga upp miljöpåverkan, jämfört med en plastpåse.

– Använder du en tygpåse visar en ny EU-studie att du måste använda den runt 130 gånger för att väga upp miljöpåverkan av en plastpåse, om vi tar tillvara energin.

– Så att det allra, allra bästa är väl att ha en riktigt slitstark flergångsbärkasse. Men då ska du också använda den många gånger.