info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Historien bakom Marius genser

Historien bakom Marius genser

Historien bakom mönstert till Marius Genser:

1954 släpptes en romantisk- komedi film "Troll i ord". Den spelades in på fjället och skådespelarna skulle bära passande tröjor för fjällvädret.

Unn Solid Dale som arbetade som stick designer, fick uppdraget 1953. 

Både filmen och tröjorna(som bars av flera skådespelare i filmen) gjorde stor succé. Alla ville ha samma tröja!

Tröjan fick namnet "Marius genser" vilket är uppkallat efter alpinisten Marius Eriksen som även var en av skådespelarna i filmen.

Marius spelade sig själv som skidlärare åt en ung dansk kvinna. 

Han fick 300 NOK för att vara modell för tröjan.

Strax innan filmen släpptes gick en stickvåg över hela Norge, alla ville sticka och nu ville alla sticka "Marius genser". 

Idag förvaltar dottern mönstret som är sålt till Sandnes Garn(som har ensamrätt på mönstret). Unn Solid sålde mönstret för 100 NOK till sandnes Garn.

 

Unn var en pionjär och en väldigt framgångsrik affärskvinna. Just under hennes verksamma tid skulle kvinnorna inte arbeta utan vara hemma och ta hand om hushållet. Hon var en dåtidens femininst.

Hon var den första affärskvinna att bli medlem i industriförbundet.

Unn Solid Dale fick medalj av kungen för att hon har gjort Norge känt utanför gränserna med sitt mönster 2002, samma år som hon dog.

Unn satt ständigt med stickning i sitt knä och det var hon som utvecklade stick tekniken med rundstickor. Vilket ingen hade sett tidigare.

Hon ville sälja handstickat utomlands och behövde då garner av finaste kvalitén och stickorskor som kunde hålla masktätheten när de stickade.

Därför ingick hon ett avtal med Sandnes Garn att hon skulle designa mönster för dem i utbyte att hon fick köpa garn för fabrikspris.

Unn Solid Dale kämpade för orden handstickning och handgjort som ett skyddande begrepp och fick endast användas för handstickade plagg, stickade i Norge.

1960 kom maskinstickningen  och dottern ingick ett avtal med Rauma för rättigheterna till mönstret till "Marius genser".

Marius gensern ses vanligtvis i blått, rött och vitt, vilket symboliserar Norska flaggan. Men ursprunget var svart, vitt och grått samma färg som på fåren.

Unn Solid Dale tog inspiration från Setedals koftan.

Det har tvistats endel om vem som var först med mönstert då Britten Eriksen(modern till Marius Eriksen) som tog fram en liknande design 1928.

 

 

 

Skriv en kommentar