49kr frakt - Gratis över 499kr   Snabba leveranser   14 dagar öppet köp    Hitta min order  Kontakta oss   info@garnaffaren.se  

Kategorier

Meny

Sticka tjockaste grytlappen

Sticka tjockaste grytlappen

 

 

UDDEVALLA Stickning och virkning är inne och det finns hur mycket garner och tillbehör som helst.

Enklast av allt är att sticka tjocka trendiga grytlappar med räta maskor och stora stickor. – Det är hippt att sticka och virka, kanske inte så mycket det traditionella utan de yngre gör om mönster, de gör egna mönster och de vill ha lite udda, säger Maria Nordberg, ägare av Garnaffären på Kuröd.

Här dyker alltså de grova rätstickade grytlapparna upp. Du kan se dem ute i heminredningsaffärerna för dyra pengar men kan du bara sticka lite kan du göra dem mycket billigare själv. Och känna dig lite händig samtidigt. – Man gör en grytlapp på en kväll, säger Maria Nordberg. – Sedan finns det jättemycket bra filmer på Youtube om hur man stickar. Och det finns en beskrivning inne i banderollen, fortsätter hon och visar. Bra julklappar eller gå bortpresenter är det också. Men som sagt - de ska vara tjocka.

Så hur gör man? Maria och hennes medarbetare i affären har använt garnet Home Sweet Home till den stora grytlappen på bilden och tre trådar av Paris till de två mindre melerade grytlapparna. Kostnaden blir cirka 60 kronor för den stora och något mindre per styck för de små. – Till den stora lägger man upp 20 maskar på stickor 8 och så är det vanliga räta maskor, säger Maria, som tipsar om att man kan alltid be någon som är van att sticka att lägga upp, om man tycker det är svårt. Sedan är det bara att börja sticka, varv efter varv till dess att grytlappen är lagom stor. Den på bilden är 20 centimeter gånger 20 centimeter. Till de mindre grytlapparna är det stickor 6 och 22 maskor. Stickningens uppsving har inte bara ökat mängden garner utan utbudet av stickor och virknålar har också exploderat. I dag kan stickor kosta allt från 19 kronor paret till 150 kronor paret. Från grå vardagsplast till rödglänsande metall - som stickornas Rolls Royce. Maria tycker att det är kul att det finns lyx även i handarbetet. – Folk är helt galna i de här olika stickorna. Jag tycker att det är roligt, det känns som om folk vill unna sig något.

 

Skriv en kommentar