info@garnaffaren.se
59 kr frakt - Gratis över 600 kr     Hitta min order

Kategorier

Meny

Blogg

Vilket garn ska man välja? Garnaffären tipsar!

Vilket garn ska man välja? Garnaffären tipsar!

Man ska alltid tänka på att det färdiga plagget kommer få ett annat utseednde om man byter kvalité på garnet. Att olika material får olika slutresutat och beter sig på olika sätt med dess olika egenskaper.

Som till exempel värmer ullen och fårullen blir lätt kliig. Merinoull och Alpaca ull värmer också men är inte lika kliigt. Bomull och Lin kyler och är därför bra att använda när det är varmt. Bomull och Lin är helt klifritt. 

Väljer man ett blandgarn till exempel Bomull och Merinoull så blir det pluss minus noll eftersom ullen värmer och bomullen kyler. 

Viktigt att tänka på att man alltid ska räkna antal meter på garnet när man byter. Eftersom olika material väger olika mycket kan man inte räkna på vikten. 

Man brukar säga ca 1000m garn för en baströja till dam i storlek M. Till en barntröja 500 meter och likaså till en större sjal.

Det är också viktigt att man är uppmärksam på tvättrådet på garnet man väljer och att man följer ansvisningarna. Tvättar man till exempel ett bomullsgarn i 40 grader, fast det står 60 grader på bandarollen finns det risk för att garnet färgar av sig till andra färger.

När man ska byta garn, brukar vi utgå från masktäthet och de olika garngrupperna som vi har delat in garnet i. 

A-tunn, A, B, C, D, E. Inom dessa grupper kan man byta fritt om man völjer ett garn från samma garngrupp.

Men om man ska kombinera två garnsorter eller vill göra det kan man följa följande tabell:

A-tunn + A-tunn=B

 

 

E + A = E                              

B + A = C

C + A = D

C + C= E

B + C = D

A + C = D

D + A = E

B + A = D

A + A = C

Viktigt är att man alltid ska sticka en provlapp och kontrollmäta masktätheten för att vara säker på att man får rätt färdig storlek. 

Man kanske tror att man stickar "normalt" men man vet inte hur hårt eller löst den som gjort mönster designen stickar.

Det finns ockaå en liten risk att man stickar olika hårt olika dagar, vilket är viktigt att vara uppmärksam på.

Stickar man löst eller lösare än den som har gjort mönstret är det en god idé att gå ner i storlek på stickor. Tvärtom om man stickar hårt.

Man kan också välja att gå ner eller upp i storlek.

 

Det är fantastiskt att kunna kombinera två olika garnsorter och få så fina resultat eller att kunna byta ut sitt favorit mönster till ett mer passande garn. Eller efter den som ska bära plagget eller i vilket syfte.

Här kan vi bli vår egen desiger och få till sitt favoritplagg! 

Blå- och vit randig tröja med en tråd Tynn Silk Mohair och en tråd KOS

 

Blå- och vitrandig tröja    

         

Bättre bild är på gång!

Masktäthet: 14m x 10cm på stickor 6mm               

alternativ garn: 1 tråd av Melody. Du kan också byta ut KOS till Drops Air och Tynn Silk Mohair till Drops Kid-Silk eller Alpakka Följetråd.

Storlek: S-M-L-XL-XXL-XXXL

Garnåtgång: 200-250-250-250-300-350g färg naturvit 1012 i KOS

100-100-150-150-150-200g färg Blå 6042 i KOS

75-100-100-100-150-175g färg naturvit 1012 Tynn Silk Mohair

50-50-75-75-75-100g färg blå 6042 Tynn silk Mohair

Stickor: Rundsticka 6mm x 40cm och 80cm

Rundsticka 5mm x 40cm och 80cm

Strumpstickor 6mm och 5mm, alternativt sticka med MAGIC LOOP

 

Tröjan stickas bakstycka och sedan framstycke fram och tillbaka på rundsticka. Nedifrån och upp, var för sig. Ärmarna stickas runt på rundsticka eller strumpstickor. Alla delar sys ihop och sedan stickas halskanten.

BAKSTYCKE:

lägg upp 46-48-49-51-52-54 maskor på rundstickor 5mm med en tråd av varje i färg natur. Sticka ett varv avigt från avigsidan. Sedan stickas det resår( 1 rätm. och 1avm) med kantmaska i varje ände. 

När du har stickat 4cm resår byter du till stickor 6mm. På första varvet minskar du jämt fördelat 7-7-7-7-7-9 maskor samtidigt som du ska du sticka slätstickning i färg natur 9cm. Anatla maskor 72-78-84-90-98-108,

Efter 9cm + 4cm byter du till färg blå, stickar i 9cm. Sedan till färg naturvit 9cm och färg blå 9cm och avsluta med naturvit.

När arbetet mäter 33-34-35-36-37-38cm ska du avmaska för ärmål i varje sida. Maska av 4-6-7-8-10-13 maskor i början på varvet nästa 2 varv.

När arbetet mäter 50-52-54-56-58-60cm maskas de mittersta maskorna av 22-24-24-26-28-28maskorna och var axel stickas för sig. Sedan maskas det av 1 maska på nästa varv från halsen 20-20-22-23-24-26 maskor på axeln. Maska av när arbetet mäter 52-54-56-58-60-62cm. Sticka den andra axeln på samma sätt.

FRAMSTYCKE:

Lägg upp lika många maskor som bakstycke och sticka på samma sätt som bakstycke fram till halsen. När arbetet mäter 46-48-49-51-52-54 cm sätts de mittersta maskorna på en tråd 16-18-18-20-22-22. Varje axel stickas färdig var för sig. Sedan maskas det av på varje varv från halsen 2maskor 1 gång 1 maska 2 gånger=20-20-22-23-24-26maskor på axeln. Maska av när arbetet mäter 52-54-56-58-60-62

ÄRM:

Lägg upp 52-54-56-58-60-62 maskor på stickor 5mm i färgen natur. Sticka ett varv rätamaskor. Sedan stickar du resår/1rätm och 1 avigm) i 4 cm. Byt till stickor 6mm. Sticka rätstickning med naturvit i 9cm. Alltså 4cm + 9cm i natur. På första varvet minskar du 6 maskor jämt fördelat. Sticka sedan randmönster 9cm med varje färg. Avsluta med naturvit.

När arbetet mäter 31-29-29-28-27-24cm ökas det en maska i varje sida om maskan i början på varvet(tips sätt en markör). Öka sedan med 4cm mellanrum 4 gånger. När ärmen mäter 47-45-44-44-42-40cm stickas ärmkullen. Dela nu på arbetet så att det blir en sprund, sticka alltså fram och tillbaka tills ärmen mäter ca 49cm. Maska av och sticka en ärm till.

MONTERING: 

Sy ihop axelsömmarna. Sy ihop sidosömmarna och sy fast ärmarna i ärmhålorna.

HALSKANT:

Använd stickor 5mm börja vid ena axeln och sticka upp 54-70 maskor runt halsen(inklusive maskorna på tråden). Sticka nu resårstickning (1 rätm + 1avigm) i 4 cm. Maska av löst

NU ÄR DIN TRÖJA FÄRDIG!!! 
BRA JOBBAT

Mönster och design Garnaffären.se

Garnaffären säljer Drops garn-se våra favoriter!

Garnaffären säljer Drops Garn-se våra favoriter!

Garnaffären har sålt garn från Garnstudio i över 20år.

Många av garnsorterna har funnits med i sortimentet sedan dess. Såsom Karisma, Snow, Alaska, Paris och Fabel.

Om man ska plocka ut en eller flera favoriter så beror det mycket på vad man ska tillverka. 

Till barnplagg och vuxenplagg är Drops Baby Merino och Drops Merino Extra Fine stora favoriter. Då de är både mjuka och härliga att jobba med och att ha på sig. Denna ullen kliar inte och värmer gott på vintern. Maskorna landar också helt naturligt efter varandra så det färdiga arbetet blir väldigt sällan ojämnt. Men man ska vara uppmärksam på om man stickar löst då garnet är elastiskt och lätt töjer sig.

 

En annan stor favorit vi har är Drops Sky. Det är sammetsmjukt och helt fantastiskt ullgarn att arbeta med. Gör man sitt först plagg i detta garn blir det lätt att man fastnar och vill göra många fler plagg av just Drops Sky. Detta garn har också en förmåga att lägga sig slätt då man arbetar med det.

En annan favorit är det fluffiga garnet Drops Air eller Drops Wish. Dessa två är likvärdiga med varandra. Mjuka, fluffiga och med ett fantastiskt resultat. Vill du att det sk gå lite fortare när du stickar är Drops Wish att föredra.

Om man ska tova något är både Drops Alaska och Drops Snow överlägsna. Dessa två garnsorter är tillverkade av fårull så det finns risk för att de kliar. Men just detta gör att de är ypperligt att tova i dem.

 

Drops Fabel är ett raggsocksgarn som bara växer med tiden. Det är både slitstarkt och bra för sockor. Det är tunt och fungerar därför väldigt bra som en vanlig innersocka. Här hittar du en mängd färger att välja bland. Både printade, melerade och enfärgade. Stickar du sockorna med någon av de läckra printfärgerna så kommer både du och din omgivning att fascineras över det färdiga resultatet som kommer att se riktigt proffsigt ut.

 

Drops Karisma är ett klassiskt ullgarn som har funnits med sedan urtiden. Här finns ett stort mönsterstöd och Drops Karisma håller alltid formen och har en stabil formfastighet.

Som sommargarn skulle vi i Garnaffären välja Drops Cotton Merino, vilket är ett mjukt blandgarn med medelgrova stickor.

Samtidigt som det är mjukt så är det något svalare än ett 100% ullgarn. Men ändå lite värmande med den mjuka och härliga merinoblandningen.

Har du några fågor tveka inte att höra av dig till oss, så hjälper vi dig i ditt val av garn.

 

Garn som inte kliar

                                                                                     

Garnaffären har ett brett utbud på garn och olika garnsorter. Vi säljer ullgarn, akrylgarn, bambugarn, bomullsgarn lingarn, merinogarn och blandgarn.

En del är känsliga för garn som kliar till exempel barn men också en del vuxna. Ska man ha ett plagg nära kroppen är det då extra viktigt att det inte kliar. Garn som består av 100% fårull kliar i regel samband med att man svettas eller blir varm. Men det finns alternativ till fårull som inte kliar lika mycket. Som till exempel Alpacaull och Merinoull. Merinoullen är helt klifri (oavsett om du blir varm) samtidigt som den värmer och går att tvätta i 40 grader. Ett perfekt vardags och barngarn.

Akrylgarn kliar absolut inte men har inte heller ullens värmande förmåga. Akryl är slitstarkt och går att tvätta i 40 grader.  

 

Bambu är också ett material som är helt klifritt. men är det uppblandat med lite fårull finns det en liten risk att det kliar.  

 

 

Bomull är naturligtvis ett helt klifritt garn men har ingen värmande effekt utan en kylande effekt och passar därför jätte bra till svala sommar plagg.

 

Cellulosa eller Tencel är också ett helt klifritt garn. Ett alternativ till Bomullsgarn.

 

Lin är klifritt men kan upplevas strävt mot huden. Är det upplandat med lite Bomull blir det mjukare. Linen blir också mjukare när man stickar eller virkar i det och även när man använder plagget.     

 

Mohairgarn är näst intill klifritt men är man känslig ska man undvika även detta material. Mohair liknande garn såsom borstad Alpakka kan också klia.

Raggsocksgarn som i regel består av 75% ull och 25% polyamid. Fårullen gör så att garnet kliar men polyamiden som stärker garnet gör att det blir like mjukare och skönare och mer slitstarkt.

Silke är bland de finaste materialen man kan välja och det ger garnet en fin lyster och mjukt och skönt. Ett perket material för baby och nyfödda.

Garn som går att tova

Garn som går att tova

           

Tänk så underbart det är att kunna tova vissa plagg och tillbehör. Då de får en tätare struktur och står emot både vind, kyla och väta mycket bättre. 

Lämpliga plagg och tillbehör att tova är bland annat vantar, sittunderlag, väskor, mössa, hattar, tofflor, tröjor och figurer. Alla dessa tovar man i ren ull. 

Garnet du tovar i måste alltså vara tillverkad av ren ull alltså 100% ull, det får inte vara superwash behandlat.

Med superwash behandlat innebär att man behandlar garnets fibrer för att de ska tåla tvätt, inte tova sig och inte bli lika mycket noppror. 

Några exempel på garn som går bra att tova i är Drops Snow, Drops Alpaca, Drops Nepal, Drops Alaska, Drops Lima, Fritidsgarn, Drops Flora, Peer Gynt, Drops Polaris, Drops Puna, Drops Andes, Sunday, Smart, Alpe, Alpakka, Sisu, Jette, Alpakka Ull, Mini Alpakka, 2tr Ull från Järbo Garn, Alpakka Silke, Svensk Ull och Tynn Peer Gynt.

Ovan garner kommer från Garnstudio, Sandnes Garn och Järbo Garn.

När man ska tova ett plagg eller tillbehör stickar man det väldigt stort för att det sedan kommer att krympa vid tvätt. Ju lösare man stickar desto tätare blir tovningen. Alltså tvärtom vad man kan tro.

Hur gör man då när man ska tova?

Man lägger plagget eller tillbehöret som är stickat med ett garn som har 100% ull, (alltså ett rent ullgarn) i tvättmaskinen med ett tvättmedel utan enzymer och optiska blekmedel. Tvätta i 40 grader med vanlig centrifug och utan förtvätt. Efteråt tas till exempel toffeln på foten och formas till rätt mått medan den ännu är våt. Senare tvättas tofflorna som ett ullplagg.

Överlag när man tvättar ett ullpalgg, även om det inte ska tovas så kommer ullens reaktion med vattnet att skapa en lukt. Det är för att ullen är ett naturmaterial som kommer från får eller Alpackor. Precis som det blir lukt när dessa djur blir blöta. Detta innebär inte att det är något fel på garnet utan lukten kommer att försvinna så fort plagget torkar. Viktigt att tänka på är att torka det luftigt och plant och inte alldeles för blött då det kan bildas en sur lukt av alldeles för långsam torktid. 

Ett fuktigt plagg är perfekt att lägga i press, sträcka ut med nålar(blocka) eller stryka på med en handduk i mellan. För att plagget ska bli slätt och fint. Många gånger blir det finare efter blockning då garnet gärna drar ihop sig när man stickar med det. Har du inte provat borde du göra det för att upptäcka det fantastiska resultatet!!

 

 

                     

Stickad mössa i Reflex från Viking Garn

Sticka dig en fin mössa som lyser upp i mörkret.

Använd:

Garn: 1 nystan Reflex från Viking Garn och 1 nystan Drops Karisma

Stickor: 4mm, 80cm

Mössan stickas runt med strumpstickor eller magic loop rundstickor. 

  1. Lägg upp 108 maskor på stickor 4mm.
  2. Sticka 10 varv resår *2r och 2av*
  3. Sticka efter nedan diagram tills arbetet mäter 15-18cm.
  4. Minska vid vartannat varv. *Minska 2 maskor efter varje 23:e maska*
  5. Sedan efter 22 maskor och fortsätt så tills det återstår 8 maskor kvar på arbetet.
  6. Klipp av tråden och dra igenom de återstående maskor, dra åt ordentligt och fäst på baksidan.

 

Mönster och design Linn Fjällstål

Drops Jul-Knit-Along 2018

Ledtråd #1 "Rudolf med röda mulen" Finns nu ute, Klicka på länken här och kom till ledtråden: Bakstycke med Ren

 

 

Vill du vara med på Drops nya Jul-knit-along?

Här hittar du en översikt över material som behövs, tillsammans med flera andra garnalternativ!

Kom ihåg att garnåtgång beror på vilken storlek du vill sticka, det innebär att du ska börja med att hitta rätt storlek som passar dig: Mät en tröja som passar dig – eller den som ska få en ny jultröja – och jämför måtten som finns i måttskissen, för att hitta rätt storlek.

Material till:

Barntröjan

Vuxentröjan

 

Barntröja Storlek: 2 - 3/4 - 5/6 - 7/8 - 9/10 - 11/12 år Storlek (höjd i cm): 92 - 98/104 - 110/116 - 122/128 - 134/140 - 146/152

 

DROPS Nepal

Färg a) 200-250-250-300-350-400 g färg 3620, röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 3620 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 50-50-50-100-100-100 g färg 6314, jeans blå

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 0206, ljus beige

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 0618, camel Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 0612, mellanbrun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 2923, ockergul (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

 

 

 

Beställ DROPS Nepal här

 

 

DROPS Big Merino

Färg a) 200-250-250-300-350-400 g färg 18, röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 18 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 50-50-50-100-100-100 g färg 07, jeansblå

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 19, beige Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 02, grå

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 03, koksgrå

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 15, orange (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Big Merino här

 

 

DROPS Air

Färg a) 100-150-150-150-200-200 g färg 07 rubinröd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 07 rubinröd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 50-50-50-50-50-50 g färg 17 jeansblå

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 02 vete Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 26 beige

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 05 brun Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 12 mossgrön (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Air här

 

DROPS Alaska

Färg a) 250-300-300-350-400-450 g färg 10 röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 10 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 50-50-50-100-100-100 g färg 57 jeansblå

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 61 vete

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 55 beigemelerat

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 50 mörkbrun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 59 citron (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Alaska här

 

DROPS Alaska

Färg a) 250-300-300-350-400-450 g färg 10 röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 10 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 50-50-50-100-100-100 g färg 57 jeansblå

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 50 mörkbrun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 59 citron (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband). Och använd:

DROPS Alpaca Bouclé

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 2020 ljus beige

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 0602 brun

Beställ DROPS Alaska här - Beställ Alpaca Bouclé här

 

Vuxentröjan

Storlek: S - M - L - XL - XXL - XXXL

 

DROPS Nepal

Färg a) 400-400-450-500-550-600 g färg 3620, röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 3620 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 100-150-150-150-150-200 g färg 0100 natur

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 0206, ljus beige

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 0618, camel

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 0612, mellanbrun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 2923, ockergul (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Nepal här

 

 

DROPS Big Merino

Färg a) 400-400-450-500-550-600 g färg 18, röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 18 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 100-150-150-150-150-200 g färg 01, natur

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 19, beige

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 02, grå

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 03, koksgrå

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 15, orange (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Big Merino här

 

 

DROPS Air

Färg a) 200-200-250-250-300-300 g färg 07 rubinröd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 07 rubinröd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 50-100-100-100-100-100 g färg 01 natur

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 02 vete

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 26 beige Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 05 brun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 12 mossgrön (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Air här

 

 

DROPS Alaska

Färg a) 450-450-500-550-600-650 g färg 10 röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 10 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 150-200-200-200-200-250 g 02 natur

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 61 vete Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 55 beigemelerat

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 50 mörkbrun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 59 citron (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Beställ DROPS Alaska här

 

DROPS Alaska

Färg a) 450-450-500-550-600-650 g färg 10 röd (Du ska använda 50-50-50-50-50-50 g extra av färg 10 röd, om du inte stickar renen på baksidan)

Färg b) 150-200-200-200-200-250 g 02 natur

Färg e) 50-50-50-50-50-50 g färg 50 mörkbrun

Färg f) 50-50-50-50-50-50 g färg 59 citron (eller 3m av ett liknande garn till renens halsband).

Och använd: DROPS Alpaca Bouclé

Färg c) 50-50-50-50-50-50 g färg 2020 ljus beige

Färg d) 50-50-50-50-50-50 g färg 0602 brun

Beställ DROPS Alaska här - Beställ Alpaca Bouclé här

Annat material:

- Rundsticka, storlek 5.5 mm - längd 60 eller 80 cm till slätstickat

-Rundstickor, storlek 4.5 mm - längd 40 och 60 eller 80 cm till resår.

Kom ihåg att stick-storleken endast är vägledande.

Stickfastheten till det här mönstret är 16 maskor i bredden och 20 varv på höjden = 10 x 10 cm i slätstickat. Om du har för många maskor på 10 cm, byt till en tjockare sticka. Om du har för få maskor på 10 cm, byt till en tunnare sticka.

-Virknål, nr 4 mm – till renens halsband.

- Ett smycke till renens halsband. Vi använder ett litet rött hjärta på ca 2 cm i diameter. Men kom ihåg att den ska ha ett litet hål, som den virkade luftmaskakedjan ska kunna komma igenom.

Tubhalsduk i Sky mönster Garnaffären

Tubhalsduk i DROPS Sky

 

 

Drops har kommit ut med ett nytt garn och nu har vi testat det själva.

Sky är ett varmt men lätt garn och ett nystan räcker perfekt till en tubhalsduk med tappade maskor

som framhäver garnets häftiga struktur.

Sky finns i flera färger och vi har gjort vår halsduk i färg 01.

 

Börja med att lägga upp 120 maskor på en 4 mm x 60 cm rundsticka (eller längre kabel och magic loop teknik).

Varv 1-4:     Sticka slätstickning runt

Varv 5:       *Gör löst tre omslag, sticka en rät maska* Upprepa mellan * * varvet ut

Varv 6:        Släpp omslagen från stickan och sticka de räta maskorna

Varv 7-12:   Slätstickning

Upprepa tills du har använt ett nystan eller är nöjd med längden.

Maska av, fäst ändarna och dra i de tappade maskorna så att de jämnar ut sig.

 

   

       Mönster av Linn Fjällstål, Garnaffären.se

Stilren förvaringskorg

Stilren förvaringskorg

Den här stilrena, enkla förvaringskorgen blir garanterat en snygg detalj i ditt hem. Den är superenkel att virka och är gjord med helt vanliga fasta maskor. Att göra den här korgen går dessutom väldigt fort.

Garnet jag har använt ärme Sweet Home Home från Svarta Fåret och till det hade jag virknål nummer 8. Home Sweet Home är ett ganska tjockt och kompakt garn och det är lite tungt att arbeta med, men resultatet blir fint! Garnet finns i en massa olika färger, så du kan hitta en färg som passar i just ditt hem. Den virkade korgen är en smakfull inredningsdetalj som du kan fylla med vad du vill, så som garn till exempel.

Du kan också ha den som brödkorg vid frukostbordet, eller varför inte förvara de extra toapappersrullarna i den på toaletten? Den här korgen har många användningsområden! Korgen virkas helt enkelt nerifrån och upp. Den virkas i spiral, vilket innebär att den bara virkas runt, runt utan att varven varken sluts eller påbörjas på något speciellt sätt. Korgen blir ca 24 cm i diameter, men exakt hur stor den blir beror på hur hårt du virkar. Det går åt nästan två nystan av garnet. På min korg valde jag att sy på en liten ”Hand Made-tagg” som jag hade hemma, men du kan lika gärna sy fast en söt liten knapp eller något annat, eller bara låta korgen vara som den är.

Nu kör vi igång. Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar, för att undvika frågetecken! Förkortningar: fm – fast maska lm – luftmaska sm – smygmaska 2i1 – ökning (2 fm i samma m) (X) – antalet maskor på varvet [ ] – upprepa det som står mellan dessa så många gånger som anges 1) Gör 2 lm, och virka sedan 6 fm i den 2:a maskan från nålen (6) 2) [2i1] x6 (12) 3) [1 fm, 2i1] x6 (18) 4) [2 fm, 2i1] x6 (24) 5) [3 fm, 2i1] x6 (30) 6) [4 fm, 2i1] x6 (36) 7) [5 fm, 2i1] x6 (42) 8) [6 fm, 2i1] x6 (48) 9) [7 fm, 2i1] x6 (54) 10) [8 fm, 2i1] x6 (60) 11-18) 1 fm i varje m (60) Virka 1 sm och gör sedan ett osynligt avslut, hur du gör detta kan du lära dig här: http://www.jarbo.se/osynligt-avslut-pa-virkat/ Fäst trådarna.

Så där, nu är korgen klar!

 

Fyll den med något som du tycker passar bra.

 

 

Enkel & snygg mössa

Den här snygga mössan är nästan ett måste på ditt huvud nu när hösten nalkas!

 

Mönstret är inte särskilt komplicerat så det passar dig som är nybörjare på det här med virkning, och du som är en van virkare kan till och med svänga ihop mössan på en kväll. Den här sköna och värmande mössan är virkad med Drops Andes och virknål nummer 6,5. För mig gick det åt knappt två nystan av garnet. Jag älskar den härliga puderrosa färgen och hur mjuk och skön den färdiga mössan känns!

Garnet Drops Andes består av 65% ull och 35% alpackaull och det var mycket skönt att arbeta med.

Tack vare garnets tjocklek växer arbetet väldigt snabbt. Man kan säga att mössan virkas nerifrån och upp. Du börjar med att virka resårmudden nedtill, och den virkas som en lång remsa. Sedan virkar du ihop den och därefter virkas resten av mössan uppåt från mudden så att det blir som en tub. Till sist snörper du ihop toppen på tuben så att den blir till en mössa. Den här mössan är virkad utifrån min egen huvudstorlek, men du kan anpassa storleken som du vill. I mönstret förklarar jag hur du kan tänka för att ändra på mössans storlek.

Läs gärna igenom hela mönstret innan du börjar, för att undvika frågetecken!

Förkortningar:

fm – fast maska

lm – luftmaska

sm – smygmaska

st – stolpe bakre

mb – bakre maskbågen, d.v.s. maskbågen längst bort från dig (X) – antalet maskor på varvet

Som sagt, först ska du virka resårmudden.

Den virkas som en lång remsa som du sedan virkar ihop. 1) Börja med att göra 13 lm. Virka 1 fm i den andra maskan från nålen, och virka sedan 1 fm i varje återstående luftmaska (12) 2) Virka 1 lm och vänd arbetet. Virka 1 fm i varje m i bakre maskbågen – detta gör att arbetet blir ribbat och får en lite elastisk effekt, som en resår. (12) Upprepa varv 2 tills den långa remsan når runt huvudet.

För mig blev det lagom med sammanlagt 51 varv, men här kan du lätt anpassa storleken genom att göra fler eller färre varv på mudden. Vik den långa remsan dubbel och virka ihop den med smygmaskor.

Det är viktigt att du inte virkar för hårt när du gör detta, eftersom mudden då drar ihop sig där du virkat ihop den. Klipp inte av garnet, du kommer snart att fortsätta virka med det. Vänd arbetet så att ”sömmen” där du virkat ihop mudden hamnar på insidan. Nu har du rätsidan utåt och du ska fortsätta att virka uppåt från mudden så att arbetet blir som en tub. Börja med att virka ett varv med fm runt kanten på mudden. För mig som gjort 51 varv på mudden blev det lagom med 52 fm. Har du gjort mudden längre för att få en större mössa så kommer det bli fler fm runt mudden. Har du gjort mudden kortare för att få en mindre mössa så kommer det bli färre fm runt den. Slut varvet med 1 sm i den första fm. 1) Virka 3 lm – dessa räknas som den första stolpen på varvet. Virka sedan 1 st i varje m varvet runt. Avsluta med 1 sm i den tredje av de luftmaskor som bildar den första stolpen. (52) 2) Börja med 1 lm, och virka sedan 1 fm i varje m. Avsluta med 1 sm. (52) Upprepa nu varv 1 och 2, 9 gånger till – så att det sammanlagt blir 10 gånger.

Vill du ha en längre mössa kan du upprepa varv 1 och 2 fler gånger, så att din tub blir längre. Vill du göra den kortare kan du upprepa de två varven färre gånger. Klipp av garnet och fäst alla trådar. Nu har du virkat en lång tub, och det är dags att dra ihop den i toppen så att den blir till en mössa. Vänd tuben ut och in, så att avigsidan hamnar utåt. Klipp en bit garn, ungefär 60-70 cm, och trä garnet ut och in genom alla maskor i tubens övre kant. Dra sedan åt så att tuben snörps ihop i toppen. Om du inte får igen hålet helt bara genom att dra ihop med garnet kan du sy några stygn genom toppen för att dra ihop hålet ordentligt. Fäst sedan trådarna noga. Vänd mössan rätt och vik upp kanten nedtill. Nu är mössan klar!

 

 

Mönster, text och bilder från: Fridas virkblogg "litenvirktant.se"